Jouanin, Francie: Provence gasztronómiai kalauz (Budapest, 2007)

Az Alpilles és a Camargue vidéke

A CSODÁLATOS TERMÉSZET ÉS A TERMÉSZETESEN KÉSZÜLT BOROK FÖLDJE Tulajdonképpen Le Baux-de-Provence leg­több bora biomódszerekkel készül. A Château Romania borgazdaság már 1989-ben úgy döntött, hogy áttér a biogazdálkodásra. Más­ként fogalmazva, napjainkban a borterme­lőknek törekedniük kell arra, hogy tisztelet­ben tartsák a régió természet adta körülmé­nyeit, és alkalmazkodjanak hozzájuk. A sző­lőhegyet élő mikrokozmosznak tekintik, amelynek megvan a maga természetes egyen­súlya, amely azonban a föld és az ég hatá­sainak megfelelően változhat. Az alapele­meknek, a talajnak, a víznek, a melegnek és a levegőnek meg kell találniuk a maguk egyensúlyát - ezt tükrözi majd a föld és maga a növény is. A biogazdálkodás alapelvei tehát tiltják a szintetikus vegyszerek használatát, he­lyettük az izopátiás módsze­rekre hagyatkoznak. Ezek azon alapulnak - akárcsak a védőoltások az emberek esetében -, hogy minden or­ganizmus elő tudja állítani a maga védekező mechaniz­musát, amivel le tudja győzni a betegségeket, és ezzel elejét veszik, hogy környezetszen­­­nyezést okozó mérgező vegy­szereket kelljen használni. A talajművelés, a szőlőtőkék gondozása, a szü­ret biodinamikus megközelítése szempontjá­ból a holdhónapnak is nagy jelentősége van. A Mas de la Dame gazdaságban a biogazdálko­dás egy olyan formáját művelik, amely során a szőlőt természetes anyagokkal, nyomele­mekkel és házilag előállított komposzttal ke­zelik. Ezáltal a Mas de la Dame-beli szőlősgaz­dák hasznos kompromisszumot kötöttek a profitorientált bortermelés és a valamelyest megszorító módszereket alkalmazó biogazdál­kodás között annak érdekében, hogy a gyü­mölcstermést növeljék. Másfelől ez az agyagos­meszes talaj a nagyon száraz mikroklímával és a misztrállal együtt a legjobb ellenanyag a természet betegségei ellen. Az Alpilles szigorú vidéke csodálatos borok otthona. 60 Le Sud-Ouest

Next