Jouanin, Francie: Provence gasztronómiai kalauz (Budapest, 2007)
Az Alpilles és a Camargue vidéke
A CSODÁLATOS TERMÉSZET ÉS A TERMÉSZETESEN KÉSZÜLT BOROK FÖLDJE Tulajdonképpen Le Baux-de-Provence legtöbb bora biomódszerekkel készül. A Château Romania borgazdaság már 1989-ben úgy döntött, hogy áttér a biogazdálkodásra. Másként fogalmazva, napjainkban a bortermelőknek törekedniük kell arra, hogy tiszteletben tartsák a régió természet adta körülményeit, és alkalmazkodjanak hozzájuk. A szőlőhegyet élő mikrokozmosznak tekintik, amelynek megvan a maga természetes egyensúlya, amely azonban a föld és az ég hatásainak megfelelően változhat. Az alapelemeknek, a talajnak, a víznek, a melegnek és a levegőnek meg kell találniuk a maguk egyensúlyát - ezt tükrözi majd a föld és maga a növény is. A biogazdálkodás alapelvei tehát tiltják a szintetikus vegyszerek használatát, helyettük az izopátiás módszerekre hagyatkoznak. Ezek azon alapulnak - akárcsak a védőoltások az emberek esetében -, hogy minden organizmus elő tudja állítani a maga védekező mechanizmusát, amivel le tudja győzni a betegségeket, és ezzel elejét veszik, hogy környezetszennyezést okozó mérgező vegyszereket kelljen használni. A talajművelés, a szőlőtőkék gondozása, a szüret biodinamikus megközelítése szempontjából a holdhónapnak is nagy jelentősége van. A Mas de la Dame gazdaságban a biogazdálkodás egy olyan formáját művelik, amely során a szőlőt természetes anyagokkal, nyomelemekkel és házilag előállított komposzttal kezelik. Ezáltal a Mas de la Dame-beli szőlősgazdák hasznos kompromisszumot kötöttek a profitorientált bortermelés és a valamelyest megszorító módszereket alkalmazó biogazdálkodás között annak érdekében, hogy a gyümölcstermést növeljék. Másfelől ez az agyagosmeszes talaj a nagyon száraz mikroklímával és a misztrállal együtt a legjobb ellenanyag a természet betegségei ellen. Az Alpilles szigorú vidéke csodálatos borok otthona. 60 Le Sud-Ouest