Fülöp Zoltán Ottó: A borvíztől a hungarikumig (Budapest, 2021)

A könyv egy Magyarországon - sőt világszerte - jól ismert és közkedvelt gasztronómiai termék, a szó­davíz és a tőle elválaszthatatlan fröccs történetét kí­séri nyomon a 19. század első harmadától napjainkig. A szerző munkája többéves tudomá­nyos kutatás eredménye. A kötetben kitér a termé­kek társadalmi, kultúrtörténeti összefüggéseire, támpontokat ad a szódavíz jelentéseinek, régi és új szerepének megértéséhez. Bemutatja a téma sokszí­nűségét, feltérképezi azt az utat, mely a két árucikk felértékelődéséhez, végül a hungarikum minősítés elnyeréséhez vezetett. A szikvizes tárgyi emlékek magyarországi társadalmi-kulturális eseményeken, világkiállításokon, nemzetközi köz- és magángyűj­teményekben egyaránt megtalálhatók. Múzeumi tárggyá válásukat, bemutatásuk szakmai rejtelmeit is alaposan körüljárja a szerző, azt összevetve a nemzetközi gyakorlattal. A közel száz, többnyire színes képpel és dokumentummal illusztrált, iro­dalmi vonatkozásokban is gazdag, olvasmányos könyvet nemcsak a szakemberek forgathatják ha­szonnal, hanem a hungarikumok és a gasztronó­miai javak történetére kíváncsi olvasók, és mindazok, akik a szódavizet és a fröccsöt kedvelik. BALASSI KIADÓ balassi@balassikiado.hu balassikiado.hu

Next