Urfi Péter: A láthatatlan tápanyagvagyon - Doktori mestermunkák (Budapest, 2003)

I. A műtrágyázás korszakai és megítélésének időszerű kérdései Magyarországon

kritériumainak kidolgozása és a fogalomrendszer körvonalazása” (Lang et al. 1995). A fenntartható agrárfejlődés (mezőgazdasági fej­lődés, mezőgazdaság, mezőgazdálkodás, agrárgazdaság) lényegének kifejezésére egész sor definíció született, amelyek mindegyike be­illeszthető Harwood (1990) „keretdefiníciójába”: „[A fenntartható mezőgazdaság] Olyan mezőgazdaság, amely korlátozás nélkül fej­lődhet az emberi szükségletek jobb kielégítése, az erőforrások haté­konyabb kihasználása és egy olyan környezeti egyensúly felé, amely kedvezőbb mind az ember, mind pedig egyéb fajok számára.” A definíciók közös elemeit Ángyán (1995a) az alábbiak szerint foglalta össze: - „a termőföld mint kitüntetett természeti erőforrás megkülönböz­tetett használata; - az erőforrások védelme és a környezetminőség, tájkarakter, bio­­diverzitás megőrzése; - a gazdaságosság, produktivitás fenntartása és javítása; - az életminőség javítása, elfogadható jövedelem és életszínvonal biztosítása a lehető legtöbb ember számára; - az egymást követő generációk közti egyenlőség; - a társadalmi és környezeti kockázatok csökkentése.” A fenntartható agrárfejlődés tartalma természetesen csak akkor válik világossá, ha a definíció egy gondosan megfogalmazott kritérium­­rendszer összegzésén alapul. Két olyan nagyobb lélegzetű kísérlet­ről tudok, amely­­ a magyarországi viszonyok figyelembevételével - ezen a módon, részletes háttérmunkával próbálta felvázolni a fenn­tartható mezőgazdaság hazai koncepcióját. Az első az „AGRO-21” Kutatási Programiroda szakértői csoportjá­hoz fűződik, amelynek definíciója szerint a fenntartható agrárfejlődés olyan gazdasági növekedést jelent,­­amely harmonizál a természeti erőforrások regenerálódásával és a környezetterhelés asszimilációs képességével. Ezzel elérhető a folyamatos, mennyiségében korlátozott, de minőségében korlátlan gazdasági növekedés - amely alapja az érde­kek, törekvések érvényesítésének­­, a természeti erőforrások és a tá­gan értelmezett környezet óvása, végeredményben az egészségesebb emberi környezet és táplálkozás, az élet minőségének javulása” (Lang et al. 1995). A szerzők hangsúlyozzák, hogy a fenntartható agrárfej­lődés nem azonos sem a környezetkímélő gazdálkodással, sem a környezetgazdálkodással, sem a biogazdálkodással; „az említettek igen fontos elemei a fenntarthatóságnak, de az utóbbi szélesebb tár­sadalmi és gazdasági összefüggéseket is magába foglal. ” 32

Next