Szigethy Gábor: Egy korty magyar bor (Budapest, 2023)

Tokaji édesek

nyaim nőnek, fölemelkedem - Péter váratlanul elhallgat, po­harából eltűnik az utolsó korty ötputtonyos aszú. József Attilát idézem, mielőtt kinyitom az ötödik palackot: Ha szomjazol, hát aszúbort adok, De pár sötétlő könnyet benn hagyok S ha érzed, hogy az ize keserű­­, Azért csak idol, nincs édesebb nedű. Édes vagy keserű? Keserű vagy édes a hatputtonyos tokaji aszú? Keserédes - ahogy kétszáz éve eleink mondták. Egy hazánkban járt angol utazó a 18. század vége felé megfogalmazta, hogy szerinte mi a tokaji aszú: „Ha látta a világ legszebb naplementéjét, ha hallotta a világ legszebb szonátáját, ha ismerte a világ legszebb asszonyát, és ehhez hozzágondolja az eredendő bűnt.” Az ötödik tokaji palack: Árvay 6 puttonyos Aszú, 2011. Általános elragadtatás. - Nagyágyú - mondja Péter -, sűrítmény napfény, amivel eggyé kell olvadni. Fürödni szeretnék ebben a borban. A bo­rász, Árvay János fantasztikus ember, tiszta ember, ezért tud fantasztikus borokat csinálni. Karácsonykor, húsvétkor, esküvőn, születéskor szoktunk aszúbort inni. Ilyen aszút királykoronázáskor kell inni, amikor mindenki, egy egész ország ünnepel boldogan... 382

Next