Makkai Gergely: Környezetünk védelmében a Marosvásárhelyi Rádióval (Marosvásárhely, 2010)

Az ökotermékekről

mérgeket, termésserkentőket vagy egyéb vegyi anyagokat, ame­lyekkel a növények életfolyamataiba avatkozunk be. A termesz­tés során nem meríti ki egyoldalúan a talajerőt, a termékenysé­get a talajélet fenntartásával igyekszik szabályozni, így biztosít­va a növény fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, energiákat, mindazt, amit mi, szakemberek egy szóval ökológiai egyensúly­nak nevezünk. Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy ha megő­rizzük a talaj, a termőföld egészségét, benne egészséges növé­nyeket termelünk, akkor egészséges táplálékhoz jutunk. Ez az egészségünk megőrzéséhez segít hozzá, ez az ökológiai termesz­tésnek a lényege. Másként mondva, ha az ökológiai gazdálko­dás célját akarjuk meghatározni, akkor egészséges, jó ízű, a természetes zamatoknak, illatoknak megfelelő, kívánatos élel­miszereket termelünk, és egyéb, az életvitelünkhöz szükséges javakat állítunk elő. Ezeket a javakat nevezzük szaknyelven öko- vagy biotermékeknek. Máris hozzáteszem, hogy a bioter­mékeket az elmúlt években sok vád is érte. Sokan azzal pró­bálták elvenni néhány évvel ezelőtt a gazdák kedvét a bioter­mesztéstől, és rábírni őket a vegyszerek használatára, hogy bio­termesztéssel csak a kukacos almát vagy a csigáktól megrágott salátát lehet termelni. Természetesen ezt az élet megcáfolta. Ma már a legelegánsabb ámházak polcain is gyönyörű ökoalmát vagy biosalátát lehet kapni. El kell mondanunk azt, hogy amikor ökotermékről beszé­lünk, akkor a termelés és a fogyasztás egy sajátos, magánjellegű kapcsolatáról van szó. Sok fogyasztó azért vásárol ökoterméket, mert meg van szentül győződve arról, hogy ebből személyes előnye származik. Ha megkérdeznénk őket, lehet, hogy nem is tudnák pontosan megmondani, hogy mitől bio a bio, de nekik egészséget jelent, vele meg vannak elégedve, és számukra ez a legfontosabb. Egyébként a kérdésre, hogy ki miért fogyaszt ökoterméket, a legtöbben a következő indokokat hozzák fel. Az ökotermékeket 20

Next