Makkai Gergely: Környezetünk védelmében a Marosvásárhelyi Rádióval (Marosvásárhely, 2010)
Az ökológiai növénytermesztés biológiai hatásai (Második rész)
víztartalom miatt a biotermékekben magasabb az íz- és illatanyagok töménysége is. Ha tovább folytatjuk a biotermékek előnyeinek sorolását, egy új, kevéssé ismert vizsgálati módszerrel kimutatott pozitívumra hívnám fel a figyelmet. A mai technikai felszereltség lehetővé teszi az élő sejtek fénykibocsátásának a mérését. Kiderült ugyanis, hogy a napsütésből származó energiát a sejtek tárolják, ami a lebomlási folyamatok során biofoton (fény) formájában felszabadul. Feltételezik, hogy a termék annál több fényt tárol, minél jobb a minősége, és a nagyobb fénykibocsátó képesség kedvező élettani hatásokkal jár. A mérések során az ökotermékek fénykibocsátó képessége magasabbnak bizonyult, mint a hagyományos termékeké. Irodalmi adatok szerint a bionövényekben kevesebb a gombatoxin (fuzárium- és egyéb más gombák emberi egészségre ártalmas méreganyagai), és ritkábban is mutatható ki. Ennek fő magyarázata a biogazdálkodásban alkalmazott vetésforgó, amelyet korábban említettem. És végül egy jó hír azoknak is, akik csak közvetett úton fogyaszthatják a biotermékeket. A biotermékekkel táplálkozó anyák tejében magasabb a kedvező zsírsavak mennyisége, és az ökotermékek fogyasztásával arányosan csökken a növényvédőszermaradványok koncentrációja. 227