Makkai Gergely: Környezetünk védelmében a Marosvásárhelyi Rádióval (Marosvásárhely, 2010)

Az ökológiai növénytermesztés biológiai hatásai (Második rész)

víztartalom miatt a biotermékekben magasabb az íz- és illata­nyagok töménysége is. Ha tovább folytatjuk a biotermékek előnyeinek sorolását, egy új, kevéssé ismert vizsgálati módszerrel kimutatott pozití­vumra hívnám fel a figyelmet. A mai technikai felszereltség le­hetővé teszi az élő sejtek fénykibocsátásának a mérését. Kide­rült ugyanis, hogy a napsütésből származó energiát a sejtek tá­rolják, ami a lebomlási folyamatok során biofoton (fény) formá­jában felszabadul. Feltételezik, hogy a termék annál több fényt tárol, minél jobb a minősége, és a nagyobb fénykibocsátó ké­pesség kedvező élettani hatásokkal jár. A mérések során az öko­termékek fénykibocsátó képessége magasabbnak bizonyult, mint a hagyományos termékeké. Irodalmi adatok szerint a bionövényekben kevesebb a gom­­batoxin (fuzárium- és egyéb más gombák emberi egészségre ár­talmas méreganyagai), és ritkábban is mutatható ki. Ennek fő magyarázata a biogazdálkodásban alkalmazott vetésforgó, ame­lyet korábban említettem. És végül egy jó hír azoknak is, akik csak közvetett úton fo­gyaszthatják a biotermékeket. A biotermékekkel táplálkozó anyák tejében magasabb a kedvező zsírsavak mennyisége, és az öko­termékek fogyasztásával arányosan csökken a növényvédőszer­­maradványok koncentrációja. 227

Next