Makkai Gergely: Ökológiai gazdálkodás (Marosvásárhely, 2008)

1. Az ökológiai gazdálkodás fogalma

olyan környezetkímélő és megújító, különleges minőségű és teljes körű mező-, erdő- és tájgazdálkodást, élelmiszertermelést, valamint vidékfejlesztést jelent, amely a szi­gorú előírások (EU Tanácsi Rendeletek, IFOAM-szabványok1, nemzeti jogszabályok) keretei között, különleges ellenőrzés és minősítés mellett, valamint aktív környezet­és egészségvédelem és életforma-változtatás igényével folyik.” [93] Az egészséges és biztonságos élelmiszerek megtermelésében betöltött szerepé­re két meghatározás is rávilágít. Egyik a Kissné B. E. értelmezése, amely szerint: „Az ökológiai mezőgazdaság a föld, a növények, az állatok és az ember harmonikus együttműködésén alapul. Fő célja - az élelmiszerek előállítása amellett - a termé­szetes körforgás fenntartása. E termesztési mód céljaiban tudatosan nem törekszik a legnagyobb hozamok és teljesítmények elérésére, hanem a lehető leginkább környe­zetkímélő módszerekkel biológiailag nagy értékű, egészséges élelmiszerek előállítá­sára.” [79] A másik, a Járási Éva [74] által idézett Sárközy-féle definíció: „Az öko- (vagy bio-) gazdálkodás a természetidegen anyagok felhasználása nélkül állítja elő ter­mékeit.” Olyan fenntartható, változatos, kiegyenlített, környezetmegóvó - egyúttal jövedelmező! - rendszerek létrehozását szorgalmazza, amelyek értékes, egészséges táplálékot állítanak elő. Az ökológiai gazdálkodás egyre bővülő társadalmi elfogadottsága és gyarapodó gazdasági szerepe újabb di menziókat adott a meghatározásokhoz. Az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága a Codex Alimentarius2 fel­fogásából indul ki, és az ökológiai gazdálkodást úgy határozza meg, mint egy „ho­lisztikus termelési-gazdálkodási rendszer (a növénytermelésben és az állattenyésztés­ben), amelyik a nem mezőgazdasági eredetű ráfordításokkal szemben a természetes eljárásokat részesíti előnyben. Ez úgy valósul meg, hogy - ahol csak lehetséges - ta­lajművelési, biológiai és mechanikai módszereket alkalmaznak a szintetikus anyagok helyett”. [32] A holisztikus (átfogó jellegű) gazdálkodási-termelési szerep továbbgondolása ta­lálható meg az Európa Tanács 834/2007/EK Rendeletében is. A jogszabály már nem is ökológiai gazdálkodásról, hanem egyenesen ökológiai termelésről beszél, aminek az a magyarázata, hogy az Európai Unió egy egységes gazdasági-politikai-társadal­­mi rendszer lévén sajátos terminológiát használ. A meghatározás szövegéből viszont kitűnik, hogy a két fogalom, vagyis az ökológiai gazdálkodás és az ökológiai terme­lés fedi egymást. Tehát az EU 2009. január elsejével életbe lépett új ökorendelete ér­telmében „Az ökológiai termelés egy gazdaságirányításból és élelmiszertermelésből álló átfogó rendszer, amely ötvözi a legjobb környezetvédelmi gyakorlatokat, a magas szintű biodiverzitást, a természeti erőforrások megőrzését, a magas szintű állatjólléti szabványok alkalmazását és a bizonyos fogyasztók természetes anyagok és eljárások 1 International Federation of Organic Agricultural Movements magyarul: Organikus Mezőgaz­dasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége 2 A FAO és WHO által közösen 1963-ban kidolgozott Élelmiszerkönyv 13

Next