Makkai Gergely: Ökológiai gazdálkodás (Marosvásárhely, 2008)

Válogatás a felhasznált és kapcsolódó szakirodalomból

(7) A növénytermesztés, az állattartás és a víziál lat-tenyésztés vonatkozásában létre kell hoz­ni az ökológiai termelési szabályok általános közösségi keretét, beleértve a vadon termő növények és tengeri moszat begyűjtésére, az átállásra, valamint a feldolgozott élelmiszereknek (ideértve a borokat is) és takarmányoknak, továbbá ökológiai élesztőnek az előállítására vonatkozó szabályo­kat. A Bizottságnak kell engedélyeznie az ilyen termékek és anyagok használatát, és a Bizottság határozhat az ökológiai gazdálkodásban és az ökológiai élelmiszerek feldolgozásában használan­dó módszerekről. (8) Az ökológiai termelés fejlődését tovább kellene segíteni különösen az ökológiai termelésnek jobban megfelelő új technológiák és anyagok használatának támogatásával. (9) A géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) és a GMO-kból vagy azok felhaszná­lásával előállított termékek összeegyeztethetetlenek az ökológiai termelés fogalmával és a fogyasz­tók ökológiai termékekről alkotott elképzelésével. Ezért ezeket nem lehet az ökológiai termelésben vagy az ökológiai termékek feldolgozásában felhasználni. (10) A cél az, hogy az ökológiai termékekben a lehető legalacsonyabb legyen a GMO-k előfor­dulása. A jelenlegi címkézési küszöbértékek kizárólag a GMO-k véletlenszerű és technikailag el­kerülhetetlen előfordulásához kapcsolódó legmagasabb értékeket jelentik. (11) Az ökológiai termelésnek elsősorban a megújuló erőforrásokra kellene támaszkodnia a he­lyileg szervezett mezőgazdasági rendszereken belül. A nem megújuló erőforrások használatának minimálisra csökkentése érdekében a hulladékokat, valamint a növényi és állati eredetű mellékter­mékeket újra kell hasznosítani a termőföldbe való tápanyag-visszajuttatás céljából. (12) Az ökológiai növénytermesztésnek hozzá kellene járulnia a talaj termékenységének fenn­tartásához és fokozásához, valamint a talajerózió megelőzéséhez. A növényeket lehetőleg a talaj ökoszisztémája táplálja, és ne a talajhoz adott oldódó tápanyag-utánpótló szerek. (13) Az ökológiai növénytermesztési gazdálkodási rendszer elengedhetetlen elemei a talaj ter­mékenységének ápolása, a fajok és fajták kiválasztása, a többéves vetésforgó, az ökológiai anya­gok újrahasznosítása és a művelési technikák. Kiegészítő tápanyag-utánpótló szerek, talajjavító és növényvédő szerek csak akkor használhatók, ha összeegyeztethetők az ökológiai termelés célki­tűzéseivel és elveivel. (14) Az állattartás alapvető jelentőségű az ökológiai gazdaságokban a mezőgazdasági terme­lés szervezése szempontjából, amennyiben biztosítja a szükséges szerves anyagot és tápanyagot a megművelt termőföld számára, és ennek megfelelően hozzájárul a talaj javításához és a fenntart­ható mezőgazdaság fejlődéséhez. (15) A környezetszennyezés elkerülése érdekében, különös tekintettel az olyan természeti erő­forrásokra, mint a talaj és a víz, az ökológiai állattartásnak elvben szoros kapcsolatot kellene biz­tosítania az ilyen állattartás és a termőföld, a megfelelő többéves vetésforgórendszerek és az állatok ökológiai termelésből származó, a szóban forgó gazdaságban vagy a szomszédos ökológiai gazda­ságokban előállított növényi termékekkel való takarmányozása között. (16) Mivel az ökológiai állattenyésztés a termőföldhöz kapcsolódó tevékenység, az állatoknak - amikor csak lehetséges - hozzá kell jutniuk szabadtéri kifutóhoz vagy legelőterülethez. 230

Next