Hillman, James - Boer, Charles (szerk.): Freud saját szakácskönyve (Budapest, 2010)

IV. Mesterszakácsok fogásai

FREUD SAJÁT SZAKÁCSKÖNYVE Azonban, minthogy nem sikerült az adott szak­­irodalmat teljes egészében megemésztenem - valója­­ban alig jutott volna időm a pác-klienseimre vagy egyéb írásokra, ha arra törekedtem volna, hogy be­­habzsoljam a tejségek egész irodalmát arra kell kér­­nem az olvasókat, érjék be azzal, hogy tálalom nekik áttörésem történetét az álomtejprés terén. A Schloss Belle Vue-ben,121 egy étteremben tör­­tént, 1895. július 24-én, hogy egy desszert analízise során, amit éppen fölszolgáltak nekem, először nyer­­tem bepillantást jövőbeni elméletembe: azaz abba, hogy a tejség lényege egy rejtett vágy kielégítése. Charlotte Malakoffnak122 hívták a desszertet azon a meleg délutánon; egészen szuggesztív főzet volt, s 121Schloss Belle Vue: 1895-ben Freud a nyarat a Schloss Belle Vue nevű szállóban töltötte, a Kobenzlben, a Bécs melletti hegyekben a Ritter von Schlag családdal. (Vö. később a Schlagról mondottakkal.) Itt álmodta meg július 23-ról 24־re virradólag azt az álmát, amelyet elsőként fejtett meg vágyteljesülésként, és amelyet az Álomfejtésben ,Irma-álomkénf ír le. 1895-ben jelent meg Freud Breuerral közösen írott, Tanulmányok a hisztériáról című műve. (Studien über Hysterie. Neuausgabe, Wien, 1970. Magyarul részletek in Sigmund Freud Müvei VII. A Farkasember. Klinikai esettanulmányok II. Filum Kiadó, Budapest, 1998., 974־.) 122 A ’malako’ (orosz) jelentése: tej. MalakofFugyanakkor Párizs egyik dél­­nyugati külvárosa, a központtól öt kilométerre. A szóban forgó desszert viszont a MalakofF krém vagy a MalakofF torta. Mindkettőnek számos variánsa létezik. A MalakofF krém hozzávalói: 10 dkg porcukor; 20-30 dkg piskótarudacs; V2 kg málna vagy eper, vagy őszibarack; egy kis sü­­tőrum vagy rumaroma (elhagyható); vaníliakrém; 3 tojás; 6 dkg liszt; 6 dl tej; 15 dkg cukor; 2 vanillincukor. Elkészítése a következő módon zajlik: 1. A gyümölcsöt a porcukorral összekeverjük, addig, míg a cukor elolvad, a gyümölcs pedig levet ereszt. Persze, óvatosan, hogy ne törjön össze a gyümölcs. 2. Elkészítjük a vaníliakrémet. A 3 tojást különvá­­lasztjuk, a fehérjét félretesszük, a sárgáját összekeverjük a kétféle cu­­korral. A tejet a liszttel elkeverjük, úgy, hogy ne maradjon csomós, és lassú tűzön forralni kezdjük, közben sűrűn kavargatjuk. Még forrás előtt hozzákeverjük a cukros tojássárgáját, majd megvárjuk, míg fel­­forr, és a krémnek pudingszerű állaga lesz (ez forrás után hamar bekö­­vetkezik). 3. Amikor ez kész, levesszük a tűzről, és gyorsan kemény hab­­bá verjük a fehérjét, és hozzákeverjük a forró krémhez. 4. Egy mélyebb tálalóedény aljára helyezünk egy réteg krémet, majd rá a piskótát (ezt megöntözhetjük egy kis rummal), rá a cukros-leves gyümölcsöt, és az­­tán megint krémet, piskótát, gyümölcsöt és végül a tetejére is krémet.- 100-

Next