Mónus Bertalan (szerk.): A dió integrált és biotermesztésének kézikönyve (Budapest, 2002)

Dr. Gyöngyössy Mátyás: A dió biotermesztése

mellett jelen voltak a kártevők, de azok parazitái is. Ez is egyensúlyt teremtett. A gazda főként mechanikai és biológiai segítséget adott a kultúrnövényének a kárte­vőkkel szemben. Vegyszert csak ritkán, a környezetre és az emberre ártalmatlant használt (réz, kén, növényi kivonatok, természetes ásványi anyagok). Termésátlagai mai mércével is legalább közepesek voltak. A termékek tápérték­ben, vitaminokban, szerves savakban, sókban gazdagok, színesek, illatosak, ízesek voltak. Ezek az értékes vegyszermentes tápanyagok, a tiszta víz, a tiszta levegő, az egészséges napfény és az őszintébb emberi kapcsolatok a mai gyógyszerfogyasztás tizede mellett is egészségesebb társadalmat éltettek. A hagyományos paraszti gazdaságnak tudományosan továbbfejlesztett formája a biotermékeket előállító ökológiai gazdaság. Konvencionális, iparszeréi gazdálkodás A konvencionális gazdálkodás egyetlen célja az egységnyi területen előállított ter­mék maximális növelése, a terület eltartóképességének fokozása, az árbevétel telhe­tetlen növelése, amivel együtt jár az élőmunka ráfordítás csökkentése, esetleg mel­lőzése. Ehhez nagy, egybefüggő területekre van szükség a gépesíthetőség, a konvencionálhatósá| miatt. Konvencionális ipari termesztés során előállított termékekben igen sok - a talaj, a növény, az állat, az ember szempontjából idegen, gyakran ártalmas -, a mérgező anyag. Ezek eredete jórészt műtrágyák, gyomirtó szerek, egyéb iparilag előállított vegyszerek és az ezekkel együttjáró szennyezékek. A hagyományosan termelő gazda nem kerüli az ember egészségét veszélyezte­tő növényvédő szerek, gyomirtók, műtrágyák, a növekedést, a növények fejlődé­sét befolyásoló vegyszerek alkalmazását. Az integrált termesztést folytató kertész sem kerüli el mindenáron a használatukat. Ezek az anyagok az emberi szándék szerint valamelyik káros faj, vagy fajok po­pulációit pusztítják vagy ritkítják, elszaporodásukat korlátozzák. Ugyanakkor nem közömbösek más élő szervezetekre nézve sem. így ártalmasak a termelés szempont­jából indiferens, de a környezet oldaláról nézve fontos élő elemek számára. Ezzel a termesztő ember akarata ellenére környezetrombolóvá válik. Egyes kórokozók, kártevők, gyomok vegyszerrel történő közel totális kiirtásával ellenállóbb fajok, új, még veszélyesebb kártevők részére „ürül hely”. Az alkalma­zott agresszív szerek ellenálló fajon belüli egyedek elszaporodását, rezisztens tör­zsek kialakulását eredményezik, amelyek ellen még újabb, még nagyobb élettani hatású vegyszereket kell feltalálni, alkalmazni. A következő lépés megint a termé­szeté. Tapasztalatunk az, hogy néhány éven belül meg is lépi ezt a természet, még ellenállóbb fajok szaporodnak el. Általában gyorsabban talál ellenszert a „hálátlan emberrel” szemben, mint mi a természet törvényeivel szemben. Ez a versenyfutás az ember számára kilátástalan, csak időlegesen győzhet. Eljuthatunk addig, hogy legyőzzük a természet adta ellen­feleinket, de ez a végzet, mert elpusztítjuk a saját létfeltételeinket is. A természettel történő hadakozásunk közben gyakran alkalmazunk új vegy­szereket. Ezeknek a másodlagos hatásait nem ismerjük, nem is ismerhetjük. Sok­121

Next