Mónus Bertalan (szerk.): A dió integrált és biotermesztésének kézikönyve (Budapest, 2002)

Tartalom

Mikroelemek ....................................................................................................79 A szervestrágyázás.............................................................................................80 Öntözés...................................................................................................................80 A diótermesztésben alkalmazható öntözési módok.........................................81 Vegyszeres növényvédelem ............................................................................81 A dió kórokozói és kártevői ..............................................................................82 Csemetekertekben fellépő károsítok .................................................................82 Ültetvényben fellépő károsítok..........................................................................85 Az integrált gyümölcstermesztés növényvédelmi technológiája a nemzeti irányelvek alapján................................................................................93 Termőhely kijelölése, talaj-előkészítés, tápanyagfeltöltés, talajjavítás.........93 Szaporítóanyag, telepítési rendszer, művelési mód.........................................93 Termesztéstechnika, technológia .....................................................................94 Az integrált, környezetkímélő növényvédelmi technológia követelményrendszere és ellenőrzési rendje, nemtermő gyümölcs­ös szőlőültetvényekben......................................................................................94 A dió betakarítása................................................................................................102 Rázás.................................................................................................................102 A gyümölcs begyűjtése.....................................................................................103 Buroktalanítás, burokelválasztás......................................................................104 A dió mosása....................................................................................................105 Szárítás .............................................................................................................105 A héj fehérítése ................................................................................................107 Osztályozás ......................................................................................................107 A termőkorú árudió-ültetvények termesztéstechnológiája ..............................108 A diótermesztés fejlesztése ................................................................................109 A DIÓ BIOTERMESZTÉSE (Dr. Gyöngyössy Mátyás).....................................117 Ökológiai gazdálkodás...........................................................................................117 A biotermékek szerepe az egészséges táplálkozásban...................................118 A biotermesztés jelentősége és összehasonlítása más módszerekkel ...........120 Hagyományos paraszti gazdálkodás ...............................................................120 Konvencionális, iparszerű gazdálkodás...........................................................121 Az ipari jellegű mezőgazdasági termelés jellemzői.......................................122 Ökológiai illetve biogazdálkodás ...................................................................124 A biotermesztés feltételei................................................................................125 Dióültetvény létesítése a biotermesztés elvei szerint...........................................128 Általános szabályok .........................................................................................128 A telepítés műveletei .......................................................................................129 Diófa ültetése egyéb célból..............................................................................131 A meglévő dióültetvények átállítása biotermesztésre.......................................132 Ápolási munkák a biokertben ............................................................................133 Metszés........................................................................................................... 133 Talajművelés, trágyázás...................................................................................133 Tápanyag-utánpótlásra javasolt anyagok és azok bemunkálása ...............134 Növényvédelem................................................................................................134 161

Next