Rubovszky András - Szigeti Andor - Walkó Miklós: A magyar vendéglátás és turizmus újkori története (2009)

Kávémérések, kávézók, kávéházak

A VENDÉGLÁTÁS TÖRTÉNETE 119 A „Tudós Palóc” is sokat járt a Fortuna Kávéházba - írta Bevilaqua Borsody Béla melynek Fortuna is­tenasszonyságot ábrázoló cégére bizony nagy játékos kedvet vonzott a csendes, ódon szépségű budai ut­cán... Budán pénzes emberek találkoztak, akik szen­vedélyesen játszották a tiltott kockajátékot. A Fortuna kávéházban hozták először forgalomba a mai fagylalttölcsér elődjét a XIX. század 30-as évei­ben, akkori elnevezése: „Eiskörbchen”, magyarul spa­nyol tekercsnek mondták és kézzel csavarták a masz­­szát. A szerencsejátékok nagyon divatosak voltak, a For­tuna kávéház vendégei főleg a kockajátékot kedvel­ték. A Fortuna kávéház háromfféle újsággal kedveske­dett vendégeinek:- Vereinigte Ofner und Pester Zeitung,- Hazai és Külföldi Tudósítások,- Hasznos Tudnivalók. Füstös kávéház, Vác. A „Váci vendéglátás történe­te” című tanulmány írja: „1848. március 15-én délután öt órakor betért az az ismeretlen fiú, aki a Pestről magával hozott, még festékszagú papírokból felolvasta a 12 pontot és a Nemzeti Dalt. A lakosság az érkező hírek hallatára fellobogózta házait, az üresen álló Püspöki Palotát Forradalmi Csarnoknak foglalta el és izgalmas ta­nácskozásokra a vendéglátóhelyeket kereste fel. Itt Vácon zajlott le a szabadságharc két döntő csatája és a bukás után ide internálták a szabadsághősöket. 1867-ben itt avatták fel az első honvéd emlékművet. ” Herzl kávémérés, Budapest, VII. kerület. A Deák téren épült Anker-palota helyén volt korábban a régi Pest egyik büszkesége, a Gyertyánffy-féle ház. Ez az első négyemeletes épület a városban, amelyet sok vi­déki megcsodált. A ház Király utcai oldalán egy Herzl nevű terézvárosi polgár alapított egy kávémérést, amelyhez olyan specialitás is társult, amely Herzlnek biztosította a halhatatlanságot. A szabályzat értelmé­ben a Herzl nem tartozott a kávéházak kategóriájába, mert nem volt biliárdja. Nemzedékről nemzedékre szállt a híre az itt pör­költ kávénak és a hozzá illő sütemények egészen kü­lönleges zamaténak. A legízletesebb uzsonnát e he­lyen lehetett kapni, mégpedig mindennap házilag fris­sen pörkölt babkávéból és a gödöllői koronauradalom által szállított teljes tejből, itcés poharakban szervíroz­ták, kéthüvelyknyi tejszínhabbal koronázva, valamint öt darab cukorral. A tüneményes kávét mindig egy ugyancsak speciális tészta, a klasszikus „bólé” gardí­rozza. Valóságos fogalom ez a mazsolával és fahéjjal fűszerezett omlós sütemény. Egy így felszerelt komp­lett adag 16 krajcárba került. így a finom kávénak, mint a foszló tésztatekercsnek reggeli és délután „ut­cán át” is nagy fogyasztóközönsége volt. Kávéforrás-Budapest, a mai József Attila utca. Balla Vilmos írt ilyen címmel könyvet 1927-ben, amelynek címlapján ez is olvasható: „régi pesti kávéházak legendái múlt századbeli lokáltulajdonosok, törzsvendégek és egyéb híres alakok a márványasztal körül nevezetes históriák a ködbesüllyedt időkből elfelejtett pesti furcsaságok, eltűnt furcsa pestiek” Én boldog tulajdonosa vagyok ennek a 240 olda­las kis könyvnek. A cégtáblája is különlegesen szel­lemes volt, amelyen plasztikusan ábrázolták, amint szinte vulkanikus erővel előtör a kapucínerzuhatag, habbal. Az a bizonyos kávéforrás. Híres törzsvendé­gei voltak Ábrányi Kornél, Ágai Adolf, Márkus István és Csepreghy Ferenc, akinek örökbecsű alkotása a „Sárga csikó” és a „piros Bugyelláris”. A kávéforrás az 1825 és 1877 közötti években üzemelt. Ebben a kávéházban született meg korának két híres élclap­­ja, a Bolond Miska 1860-ban és a Borszem Jankó 1869-ben. Kávéház a három nyolcashoz, Budapest, V. kerü­let. Ahogy környék német lakói mondták, a „Zu den Drei Achtern” a Városházzal szemben volt, egy ősré­gi házban, kapu alatti udvari bejárással. Mellette gyü­mölcsös, virágos, főzelékes, halas, húsos, hentes-, baromfis és kenyérbódék. Főleg a kofák látogatták. Több oka is van, amiért könyvünkben írunk róla:- az italok olcsók és kiváló minőségűek voltak, ru­mos tea 6, nagy kávé 8, grog 10 krajcár,- hírlapok nincsenek,- az asztalok mindegyikén a gyufatartón és hamu­tálcán kívül egy üvegből való cukortartó van, és abból minden vendég annyi cukrot rak a pohará­ba, amennyi jól esik. Aki kutyáját is elhozza, an­nak is adhat pár kockát, a kávés is mosolyogva si­mogatja a négylábú vendégeit, és nem törődik azzal a pár szem kockacukorral,- még két specialitása van, az egyik: nem apró süte­ményt szolgálnak fel, hanem ízes, tejes kenyeret, jókora karéjt 2 krajcárért. Minden asztalra kerül egy kosárka 8-10 szelettel. Ennek a gusztusos tész­tának különlegessége is van: a „sercli”. A kosárban lévő szeletek közt sosem akad sercli, de aki ilyet kér, az kap, akár több porciót is. Szinte érthetetlen, hogy honnan kerül elő ez a sok vég, mert a benn­fentesek szinte kizárólag csak ilyet fogyasztanak. Még a törzsvendégek sem tudják, hogy hány vége van a Városház téri tejes kenyérnek. Két pisztoly fogadó és kávéház, Budapest, IX. kerület. Balla Vilmos „Kávéforrás” című, 1927-ben megjelent könyvében látható egy ceruzarajz, melyhez a következőket írja: „Régi lokálok. A 19. század első feléből híre ma­radt a széna téri (mai Kálvin tér) rosszhírű, Windisch féle »Két pisztolynak«, amely egyúttal omnibuszállo­más volt. A Peleskei nótárius egyik felvonása a kávé­házban játszódik. Részeg grenadírok, a Gránátos ka­szárnyából (a mai Központi Városháza) duhajkodnak a jelenetben. (A mostani Városház utcát még rövid­del azelőtt Gránátos utcának nevezték.)”

Next