Kerek Zoltán - Marselek Sándor: A vidékfejlesztés gyakorlata, lehetőségek, intézkedések (Budapest, 2009)

1. Helyzetértékelés - 1.2. A mezőgazdaság, erdő- és vadgazdálkodás, élelmiszertermelés jellemzői

Az ökológiai gazdálkodást az Európai Unióban, így Magyarországon is a Tanács 2092/91/EGK rendelete szabályozza. Ezt a rendeletet két hazai jogszabály 1104/1999. (IX. 3.) Kormányrendelet, 74/2004. (V. 10.) FVM rendelet] egészíti ki. Ennek megfelelően ökológiai jelöléssel csak azok a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek forgalmazhatók, amelyeket ezen jogszabályok betartásával és elismert ellenőrző szervezet ellenőrzése mellett termeltek, dolgoztak fel és importáltak. Az agrár-környezetgazdálkodási programok között továbbra is jelentős szerepet kap az ökológiai gazdálkodás valamennyi formája. Magyarországon a világ más országaihoz hasonlóan - az elmúlt tíz év­ben dinamikusan nőtt az ökogazdálkodással müveit terület és az ilyen mó­don gazdálkodó szervezeti egységek száma. 1995-ben még csak 100-nál valamennyivel több üzemben és a 8 000 hektáron termeltünk bioterméket, 2005-ben azonban már 128 575 hektáron folyt - a 2092/91/EGK rendelet szerinti - ellenőrzött ökológiai gazdálkodás, 1 935 ellenőrzött mezőgazda­­sági vállalkozással (december 31.-i állapot). A Biokontroll Hungária Kht. által ellenőrzött terület 122 615 ha, amely­ből 41 818 ha az átállás alatti, 80 797 ha pedig, már átállt terület. A Hungá­ria Öko Garancia Kft. megfelelő adatai: 5 960 ha, 1 993 ha, 3 967 ha. Az ellenőrzött terület 66%-a tehát már átállt ökológiai minősítésű, 34%-a pedig, még az átállás időszakában lévő. Az ellenőrzött mezőgazdasági terület 3%-kal, az ellenőrzött mezőgazda­­sági termelők száma pedig, ötvenkilenccel csökkent az előző évhez képest. Az ellenőrzött területek 48%-a szántó, 46%-a rét, legelő 2%, ültetvény és 4%-a egyéb termőterület volt 2004-ben. Legnagyobb területen a szántó­földi növényeket vizsgálva a gabonaféléket termesztették (20%), de jelentős volt az ipari növények (8%) és a tömegtakarmányok (15%) részesedése is az összes ellenőrzött területből. A legfontosabb ökotermékek a durumbúza és a tönkölybúza. Termesztenek még ökomódszerrel sörárpát, napraforgó, repcét és olajtököt. Hazai keresletre főleg sárgarépát, burgonyát, paradicsomot, hagymaféléket szállítanak a termelők. Kisebb volumenű az ökogyümölcsök, szőlő és biobor előállítása. Az ökotermékek magasabb felvásárlási ára miatt a termelés 95-97%-a exportra kerül, főleg Nyugat-Európába. Egyre keresettebbek az ökomódszerekkel tenyésztett és tartott állatok termékei. Sajnos egyelőre kevés állatot tartanak, és ezt is csak a gazdaságok mintegy 40%-a neveli. Ez kedvezőtlen, hiszen nem tudják kihasználni a biogazdálkodás egységét, azt az elvet, hogy egy gazdaságon belül érvénye­sült a növénytermesztés takarmányellátó, valamint az állattartás istállótrágya szolgáltató feladata (ABAYNÉ HAMAR E„ 2002; MARSELEK, 2004). 48

Next