Székelyhidi Tamás (szerk.): Alternatív vidéki vállalkozások szervezése (Budapest, 2003)

Székelyhídi Tamás: Minőségbiztosítás

• Az EU 2092/91 számú rendelete, amely a biogazdálkodás előírásait tartal­mazza. • Az EU 2078/92 számú rendelete, amely a preferált termelési formákat szabá­lyozza (CAP). • Az EU 1804/99 számú rendelete a természetes állati termék-előállításáról és annak mellékletei (I./ba-f., III./b). • Az EU állatvédelmi előírásai. • Az állatok szállítására vonatkozó előírások (Állategészségügyi Szabályzat). A hagyományos szabadtartású baromfihús-termelés alapkövetelményei A hagyományos szabadtartású baromfihús termelés, mint erre már korábban is utal­tunk alapvetően különbözik a háztáji tartástól és az ipari baromfihús előállítástól. Az alapszabályok néhány kiemelt pontban foglalhatók össze, amelyek gyakorlati al­kalmazása függ a baromfi fajtól és az előállítani kívánt terméktől: • Speciális, lassúbb növekedési erélyű baromfifajták használata, amely lehető­séget ad a későbbi vágásra, az érettebb, jobb ízű baromfihús előállítására. • Szabadtartás a végtermék-előállítás során, behatárolt telepítési sűrűséggel és állomány létszámmal. • Kizárólag növényi eredetű takarmány alapanyagok felhasználása engedélye­zett, minimum 75% gabona (kukorica, búza) felhasználásával. A fehérjeellá­tás is csak növényi eredetű lehet (szója, napraforgó, repce). • Az állatok etetését ellenőrzött és minősített termelési körülmények között elő­állított takarmánnyal, alapanyaggal kell megoldani. • Az üzemi takarmánybázis kiegészítéséhez ellenőrzött és minősített termesz­tésből származó takarmány alapanyag vásárlása megengedett. • A minimális vágási életkor meghatározott, amely általában kétszerese a nagy­üzemi vágási kornak. A vágási életkor alapvetően határozza meg a testformát, a hús érettségét, azaz a termék élvezeti értékét és minőségét. • A levágott állatok végső, egyedi minősítése, amely szükséges a minősítő cím­ke és az egyedi azonosító szám használatához. Ez ad lehetőséget a termékpá­lya teljes hosszában az azonosításra és az ellenőrzésre, amely alappillére az egész rendszernek. • A baromfit természetszerű körülmények között kell tartani, figyelemmel a ba­romfifaj és az életkor szerinti, valamint élettani sajátosságaira. Ennek megfe­lelően gondoskodni kell a baromfi mozgásigényének kielégítéséről, továbbá nyugodt pihenésének lehetővé tételéről. A baromfi elhelyezésénél a természe­tes szellőzés és fényviszonyok érvényesülését biztosítani kell. • A baromfifajta kiválasztásakor a tartás módjához és helyéhez legalkalmasabb fajtát kell előnyben részesíteni. Géntechnológiával módosított fajok (fajták) használata tilos. • Az állat-egészségügyi helyzet jó szinten tartása érdekében a megelőzést kell előtérbe helyezni, amelyet az egészséges tartásmóddal kell elérni. 298

Next