Székelyhidi Tamás (szerk.): Alternatív vidéki vállalkozások szervezése (Budapest, 2003)

Székelyhídi Tamás: Minőségbiztosítás

• Szelíd, a prevenciót, a szaporítóanyag ellenálló képességét, a természet autoregulációját szem előtt tartó növényvédelem. A biológiai és fizikai véde­kezés eszköztárának használata. Súlyos fertőzés, illetve a fent említett mód­szerek eredménytelensége esetén természetes anyagok, növényi főzetek, olajok, szappanok, alkohol, kőzetőrlemények, természetes ásványok hasz­nálhatók. • Talajkímélő, felületi, lehetőleg forgatás nélküli, mélylazítással kombinált ta­lajművelés. Mechanikus, perzseléses, mikrohullámú, talajtakarásos és agro­technikai gyomszabályozás. • A meg nem újuló energiaforrások takarékos igénybevétele. • A termelési folyamat és a termékek rendszeres ellenőrzése, áruvédjegyzéses minőségtanúsítása. A hagyományos és a biológiai mezőgazdaság lényegi különbségei: • a növényvédelemben; • a tápanyag-utánpótlásban; • az agrotechnikában; • a növénytermesztés és állattenyésztés termelési célkitűzésében; • a termék minőségi jellemzőiben; • a menedzsmentben és marketingben; • valamint a rurális valóság és a környezeti erőforrások reálisabb megítélésében vélhetők felfedezni. A magyarországi ökotermelést és -kereskedelmet a nyugat-európaitól számos specialitása különbözteti meg. Elsőként kell megemlíteni, hogy a hazai termelés motivációi között nem a fejlettebb környezeti érzékenység, az ökoetikus szemlélet, hanem a realizálható ártöbbletből adódó extraprofit reménye az elsődleges. A kis­számú termelő a viszonylag biztos és stabil külpiaci kereslet miatt monopolhelyzet­ben van. A jelenlegi hazai ökogazdálkodók nem érdekeltek a tevékenység országos fejlesztésében, sőt többségük határozottan tart a konkurencia megjelenésétől. Ez érthető is, hiszen az új termelők megjelenésével a sok esetben mesterséges felárak veszélybe kerülhetnek. A biogazdálkodás úttörő korszakára jellemző 70-100%-os többletárak mára 20-30% körülire sorvadtak, de még sok esetben ez is bőven kom­penzálja a kisebb hozamból, az esetleges költségtöbbletekből vagy a nagyobb ele­­venmunka-igényből adódó jövedelemcsökkenést. A hazai ökogazdálkodás egyik legjellemzőbb - sok veszélyforrást rejtő - saját­sága, hogy exportorientált. A megtermelt bioáruk közel 90%-a exportra kerül. Te­hát Magyarországon nem a belső piac feleslegeiből jön létre a kiviteli árualap, ha­nem fordítva, a külpiaci exportfelesleg keres hazai vevőket. Az exportcélú terme­lésnek súlyos következménye, hogy felfelé nyomja az árszintet, ami a termékek szélesebb körű belpiaci terítését szinte lehetetlenné teszi. A belső biotermék ke­reslet hiánya ugyanakkor kockáztatja az exportárualap stabilitását is. Amennyi­ben nem sikerül a terméket valamilyen körülmény folytán a külpiacon értékesíte­ni, csődhelyzet fenyeget, hiszen a hazai vevők az exportárakat nem tudják megfi­zetni. A vázolt kockázatot jelentősen mérsékelhetné, ha bővülne a belső fogyasz­tói tábor. 305

Next