Székelyhidi Tamás (szerk.): Alternatív vidéki vállalkozások szervezése (Budapest, 2003)

Székelyhídi Tamás: Minőségbiztosítás

zőkre vonatkoznak, úgy a növénytermesztésben, mint az állattartásban. Az ökoter­mékek, valamint a szükséges alap- és segédanyagok előállításának teljes folyamatát, valamint az élelmiszer-feldolgozást a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzi. Minősítő Bizottság adja ki a Biokultúra Egyesület védjegyét a Biokontroll Hun­gária Kht. ellenőrzési dokumentumai alapján. Az Egyesület fontos feladatának tartja a szakmai ismeretek terjesztését és a ta­pasztalat, illetve eszmecsere biztosítását a termelők, a kereskedők, a feldolgozók és fogyasztók, valamint oktatók és kutatók között. Az Egyesület budapesti székhelyén működteti a Biogazdálkodás Információs Központját, ahol a hazai és külföldi szak­­irodalmat egyaránt hozzáférhetővé teszi. Saját szakmai folyóiratai a kéthavonta megjelenő Biokultúra című folyóirat és a Biokultúra Hírlevél c. havi újság. Ami az Egyesület nemzetközi tevékenységét illeti, rendszeresen részt vesz az évente Frankfurtban megrendezett Biofach-Világkiállításon. Az Egyesület 1987 óta teljes jogú tagja a több mint száz országot tömörítő IFOAM-nak, a Biogazdálkodók Világszövetségének. A magyar ökomozgalom és a Biokultúra Egyesület elismeré­sét jelzi, hogy az Európai Unió megfelelőnek értékelve a magyar ökoellenőrzés színvonalát felvette a harmadik országok listájára4. Vidéken működnek helyi csoportjai, amelyek rendszeres klubfoglalkozásokkal, előadások tartásával, tanfolyamok szervezésével és a gazdálkodás gyakorlatának bemutatásával igyekeznek segíteni és bővíteni az ökogazdálkodók táborát. Biokontroll Hungária Kht. 1996-ben a Biokultúra Egyesület úgy döntött, hogy az ellenőrzési feladatok ellátá­sára önálló, jogi személyiségű társaságot hoz létre, a Biokontroll Hungária Kht-t. Az ökoélelmiszerek esetében a fogyasztók által közvetlenül nem érzékelhető tu­lajdonságok adják a termék különlegességét, értékét. Emiatt a vásárló számára egy független minősítő szervezet által garantálni kell, hogy az adott termék megfelel az ökoélelmiszerekre meghatározott követelményeknek. Az élelmiszerfogyasztók számára a lehető legnagyobb biztonságot, az ökoter­mékek minőségét illető garanciát az jelenti, ha a teljes gazdálkodási folyamatot és a terméket is egy független szakértői szervezet ellenőrzi és minőségi tanúsító jegy­gyei látja el. Az ellenőrző és minősítő szervezet munkáját - nem utolsósorban a termelők ér­dekében - a következetesség és a szigorúság kell, hogy jellemezze, ily módon lehet megszerezni, és ami legalább ilyen fontos, megtartani a fogyasztók bizalmát. A magyar ökoellenőrzés és minősítés hitelességét és megbízhatóságát az alábbi követelmények szigorú betartása és érvényesítése biztosítja: • Az IFOAM-ajánlások és az EU 2092/91 ökogazdálkodásra vonatkozó alap­­rendelete; • Az előbbieken alapuló hazai törvénykezés; • A Biokultúra Egyesület előírásai. 4 Nem EU-tagországok ellenőrző szervezeteinek védjegye csak akkor használható, ha az adott szerve­zet felkerült az ún. „Harmadik országok ellenőrző szervezetei” listára, egy, a legapróbb részletekre is kiteijedő írásos pályázat és helyszíni, a gyakorlatot ellenőrző szemle eredményének elbírálása után. 307

Next