Csapó János: Élelmiszer-hamisítás I. A tej és tejtermékek, hús és hústermékek hamisítása és annak kimutatása - Gyakorlati tudástár (Budapest, 2021)

Tartalom

3 Tartalom Bevezetés 5 1. Az élelmiszer-hamisításról általában 6 1.1. Hamisítják-e napjainkban az élelmiszert? 6 1.2. Az élelmiszer-hamisítás és annak jogi háttere 7 1.2.1. Mit jelent az élelmiszer-hamisítás? 7 1.2.2. Hogyan lehet az élelmiszer-hamisítás ellen küzdeni? 8 1.2.3. Milyen hatósági intézkedéseket lehet tenni az élelmiszer-hamisítás felderítése esetén? 8 1.2.4. Milyen szankciókat lehet hozni az élelmiszer-hamisítás esetén? 8 1.2.5. A hamisítás elleni országos szervezetek 9 1.2.6. A hamisítás elleni nemzeti stratégia 9 1.2.7. Milyen előnyei várhatóak az élelmiszer-hamisítás elleni fellépésnek? 11 1.2.8. Egy-két példa az élelmiszer-hamisítások témaköréből 12 1.2.9. Büntethető-e a hamisítás? 13 2. Tej és tejtermékek hamisítása 14 2.1. A különféle állatfajtáktól származó tejek és azok hamisítása 14 2.1.1. A bivalytej tehéntejj el történő hami sítása 16 2.1.2. Az anyatej hamisítása egyéb tej ekkel 17 2.2. Szójatej a tehéntejben 17 2.3. A savó és az író kimutatása a tejből 18 2.4. Savófehérje a tejtermékekben 18 2.5. Tejporból előállított (újraalkotott) tej 19 2.6. A tej- és a tejtermék-hamisítás egyéb lehetőségei 20 2.6.1. Egyéb zsiradékok a tejben, a vajban és a ghee-ben 20 2.6.2. A tej vizezése és annak kimutatása 23 2.7. A tej és a tejtermékek hőkezeltségének meghatározása 24 2.7.1. A peroxidáz enzim kimutatása Storch-féle próbával 24 2.7.2. A foszfatáz enzim mennyiségi meghatározása a 2,6- dibrómkinon-klórimid-fenol reakció segítségével 25 2.7.3. A foszfatáz enzim kimutatása hidrogén-orto-krezolftalein-foszfáttal 25 2.8. A gyulladásos tőgyből származó kóros összetételű tej kimutatása 25 2.9. A fogyasztásra alkalmatlan, romlott tej mennyiségének kimutatása alizarinteszttel 26 3. A hús és a húsipari termékek hamisítása 28 3.1. A különböző fajok húsának azonosítása 29 3.1.1. Elektroforézis 29 3.1.2. Poliakrilamid-gélelektroforézis 29 3.1.3. Poliakrilamid-gélelektroforézis izolelektromos fókuszálás 30 3.1.4. Poliakrilamid-gélelektroforézis nátrium-dodecil-szulfáttal 30 3.1.5. Immunológiai módszerek 31

Next