Hartman Mátyás (szerk.): Mezőgazdaság a természetvédelem szolgálatában (Budapest, 2002)

Ökológiai gazdálkodás

Az ökológiai gazdálkodás általános alapelvei, amelyek figyelembevétele a gazdálko­dás során fontos, az alábbiakban foglalhatók össze. • Tudva azt, hogy a termékeny talaj, a tiszta levegő és víz, az állatok és a növények sokfélesége mennyire fontos és pótolhatatlan, az ökológiai gazdálkodásnak szoros kapcsolatban kell lennie azzal a környezettel, amelyben tevékenykedik. A sokszí­nű, önmagát szabályozó ökoszisztémába beilleszkedve kell működnie. Törekednie kell a biológiai folyamatok megismerésére, támogatására és az azokkal összhang­ban történő gazdálkodásra. Elengedhetetlen az adottságok messzemenő figyelem­­bevétele, a környezet adottságainak és a gazdálkodás igényeinek körültekintő összehangolása. • Az ökológiai gazdálkodás leginkább teljes gazdálkodási egység keretében valósul­hat meg. Ezen belül törekvés irányul a zárt tápanyag-körforgalomra, amelynek alapfeltétele a növénytermesztés és az állattartás harmonikus egyensúlya, amely­ben a növénytermesztés az állatok számára a takarmányt, az állatállomány pedig a talajtermékenység fenntartásához szükséges szerves anyagokat biztosítja. • A talaj termékenységének fenntartása és lehetőség szerinti növelése a biogazdálkodásban kulcsfontosságú szerepet tölt be. • Az állatokat az egyes fajták természetes igényeinek megfelelően kell tartani. • Törekedni kell a genetikai sokféleség fenntartására a termesztett növények, a tar­tott állatok körében és a mezőgazdaságilag művelt területekhez kapcsolódó terüle­teken. A termőterületet körülvevő környezet ápolása nemcsak a tájképi értékek meg­tartása miatt fontos, hanem azért, mivel a mezsgyék, a fasorok, az árkok, az erdő­sávok stb. lehetőséget nyújtanak a biogazdálkodásban fontos hasznos szervezetek fennmaradásához, életfeltételeinek megteremtéséhez. • A megújuló erőforrások használatát előnyben kell részesíteni, a nem megújítha­­tókat pedig csak indokolt mértékben szabad felhasználni. • A talajt, a levegőt és a vizet védő gazdálkodási technológiákat kell előnyben ré­szesíteni és ezáltal a környezeti elemek kisebb mértékű terhelését, a környezet­­szennyezés minden formájának lehetőség szerinti minimálisra csökkentését kell elérni. Az ökogazdálkodás ezért lemond az intenzív gazdálkodási technológiákról, az egyoldalú üzemspecializációról, a szintetikus inszekticidekről, fungicidekről és herbicidekről, a növényi növekedésszabályozókról, a génmanipulált mikroszerveze­­tekről, növényekről, állatokról (GMO-ról) és azok termékeiről, a műtrágyákról, a pre­ventív gyógyszerhasználatról (antibiotikum-felhasználásról), az embrióátültetésről, valamint a szintetikus teljesítményfokozókról. • A gazdálkodás során a termelés mennyiségi szemlélete nem mehet a termék minő­ségének a rovására. A bioalapanyagok feldolgozásánál is ügyelni kell a minőség megőrzésére, különös tekintettel az értékes összetevőkre. Az ökológiai gazdálkodás szigorú ELŐÍRÁSOK szerint, rendszeres ELLENŐRZÉS és MINŐSÍTÉS mellett valósul meg. Az előírások és az ellenőrzések a teljes termelési folya­matra vonatkoznak, a termeléstől a feldolgozáson és a kereskedelmen át egészen addig, amíg a fogyasztóhoz nem kerül a termék. Csak azon termékek jelölésében szabad hivat­kozni az ökológiai gazdálkodásból való származásra, amelyek a megfelelő ellenőrzési és 32

Next