Seléndy Szabolcs (szerk.): Ökogazdák kézikönyve (Budapest, 2005)
Tárolás
szellőztető űr szellőztető űr szalma lécsatorna 85. ábra. Burgonya tárolása prizmában (Biogazdálkodás nyomán) A bioélelmiszerek gyártását, tárolását ellenőrizni és minősíteni kell az erre jogosult szervezetnek. Német és újabban magyar kísérletek is bizonyították, hogy az ökogazdálkodás módszerei, műveletei az áru tárolhatóságára nagyon pozitív hatással vannak (a német vizsgálatok alapján összehasonlítva, különféle paraméterek százalékában a biotermék javára: romlás, fonnyadás -43,4', önbomlás -10,9; baktérium-csíraszám -67,1; gombacsíraszám 38,1). A következők derültek ki: • a legcsekélyebb rothadási veszteség optimális tápanyagellátásnál mutatkozik; • a műtrágyázás rosszabb hatású, mint a szerves trágyázás; • a tárolhatóság ásványi anyagok és nyomelemek (pl. kalcium, magnézium, mangán, bór, víz) hozzáadásával javítható; • a kívánatos humusztartalom, közepes istállótrágyázás, biodinamikus preparátumok és megfelelő vetésforgó használata gátolja a bomlási folyamatokat. 186