Seléndy Szabolcs (szerk.): Ökogazdák kézikönyve (Budapest, 2005)

Tárolás

szellőztető űr szellőztető űr szalma lécsatorna 85. ábra. Burgonya tárolása prizmában (Biogazdálkodás nyomán) A bioélelmiszerek gyártását, tárolását ellenőrizni és minősíteni kell az erre jogosult szervezetnek. Német és újabban magyar kísérletek is bizonyították, hogy az ökogaz­dálkodás módszerei, műveletei az áru tárolhatóságára nagyon pozitív hatással vannak (a német vizsgálatok alapján összehasonlítva, különféle paraméterek százalékában a biotermék javára: romlás, fonnyadás -43,4', önbomlás -10,9; baktérium-csíraszám -67,1; gombacsíraszám 38,1). A következők derültek ki: • a legcsekélyebb rothadási veszteség optimális tápanyagellátásnál mutat­kozik; • a műtrágyázás rosszabb hatású, mint a szerves trágyázás; • a tárolhatóság ásványi anyagok és nyomelemek (pl. kalcium, magnézium, mangán, bór, víz) hozzáadásával javítható; • a kívánatos humusztartalom, közepes istállótrágyázás, biodinamikus pre­parátumok és megfelelő vetésforgó használata gátolja a bomlási folyama­tokat. 186

Next