Seléndy Szabolcs (szerk.): Ökogazdák kézikönyve (Budapest, 2005)
A gazdálkodás folyamata
Energiamérleg A mezőgazdaság által felhasznált energia - az energiaár-robbanás, az energiaforrások következtében - sokoldalú vizsgálat alá került. A legkifejezőbb, ha a felhasznált energiát (input) viszonyítjuk az előállított élelmiszer (output) energiatartalmához. Ily módon természetes energiamérleghez jutunk, amelyből igen sokféle készült már. Bár eltérőek, de tendenciájukból értékes következtetések vonhatók le. Például kimutatták, hogy a mezőgazdasági energiafelhasználás a második világháborútól napjainkig több mint megduplázódott. Az is kiderült, hogy a kenyér elfogyasztásakor 1 J gabonaenergiából ugyanannyi, 1 J kenyérenergiához jutunk. Baromfihús fogyasztásakor 1 J húsenergiához 12 J energia felhasználása szükséges. (Ilyen rossz az értékesülési arány.) Az ökotermesztés energiamérlege kedvezőbb, mint az iparszerű termelésé. (A növénytermesztésben például a hagyományos termeléshez képest 15-48%kal kevesebb az energiafelhasználás.) Ezen a téren lényegesen kedvezőbbek a lehetőségek a környezetkímélő és takarékos energiafelhasználáshoz. Az is fontos tény, hogy a biogazdálkodás alkalmával sokkal szélesebb körűen támaszkodnak a megújuló energiaforrásokra (nap-, szél-, biomassza-, geometrikus, vízenergiák). 78