Seléndy Szabolcs (szerk.): Ökogazdák kézikönyve (Budapest, 2005)

A gazdálkodás folyamata

Energiamérleg A mezőgazdaság által felhasznált energia - az energiaár-robbanás, az energia­­források következtében - sokoldalú vizsgálat alá került. A legkifejezőbb, ha a felhasznált energiát (input) viszonyítjuk az előállított élelmiszer (output) energiatartalmához. Ily módon természetes energiamérleghez jutunk, amely­ből igen sokféle készült már. Bár eltérőek, de tendenciájukból értékes követ­keztetések vonhatók le. Például kimutatták, hogy a mezőgazdasági energiafel­használás a második világháborútól napjainkig több mint megduplázódott. Az is kiderült, hogy a kenyér elfogyasztásakor 1 J gabonaenergiából ugyanannyi, 1 J kenyérenergiához jutunk. Baromfihús fogyasztásakor 1 J húsenergiához 12 J energia felhasználása szükséges. (Ilyen rossz az értékesülési arány.) Az ökotermesztés energiamérlege kedvezőbb, mint az iparszerű termelésé. (A növénytermesztésben például a hagyományos termeléshez képest 15-48%­­kal kevesebb az energiafelhasználás.) Ezen a téren lényegesen kedvezőbbek a lehetőségek a környezetkímélő és takarékos energiafelhasználáshoz. Az is fontos tény, hogy a biogazdálkodás alkalmával sokkal szélesebb körűen tá­maszkodnak a megújuló energiaforrásokra (nap-, szél-, biomassza-, geometri­kus, vízenergiák). 78

Next