Imre József: Termőföldünk (Budapest, 1998)

Hazánk síkvidékein és hegyvidékein szántóföldi műveléssel hasznosítható talajok

nem elegendő. Ugyanis a talajban nemcsak fizikai és kémiai, hanem biológiai folya­matok is végbemennek. A szervesen trágyázott talajt kedvelő mikroorganizmusok (ta­lajbaktériumok) a tápanyagok feltárásával segítik elő a szerves kötésben lévő tápanya­gok felvehetőségét. Részt vesznek a talajba kerülő kémiai és mérgező anyagok kö­zömbösítésében, és a talajok kedvező szerkezetének kialakításában. Igaz, hogy a szer­ves trágyák lassabban, a műtrágyák pedig gyorsabban ható növényi tápanyagok. Ép­pen ezért normális adagokban történő műtrágyázásnak is van értelme, főként az inten­zívebb növénytermelés esetén, amelyek még a talajokban előforduló tápanyagok ka­­talizálásában is részt vesznek. Azonban tennésfokozó hatásuk csak a talaj kiegyensú­lyozott állapotáig tart. (Erre ugyan jó példát láttunk a humuszban szegény homokta­lajoknál, ahol az egyoldalúan alkalmazott műtrágyák termésfokozó hatása csak 1-2 évig tart). Viszont a szerves trágya alkalmazása minden talajban fokozza az alkalma­zott műtrágyák hatékonyságát, és kedvező tápelemarányokat hoz létre. Ugyanakkor (amelyre igen sokan nem gondolnak), a túladagolt műtrágyák - különösen ha azokat nem a növény igényei szerint adjuk a talajba - igen hamar felborítják a biológiai egyensúlyt. E tekintetben főként a nitrogénműtrágyák alkalmazásakor ügyeljünk, mert a nitrogén túladagolásával növeljük a termés sejtfalának víztartalmát, így a sej­tek nagyobbak lesznek, viszont vitamintartalmuk lecsökken, a termés ízetlenebb és hamar romlásnak indul. (Különösen az almaterméseknél látunk erre gyakran iskola­példát!) Természetesen ezek után az a kérdés merül fel, vajon milyen módon biztosíthat­juk - különösen a biogazdálkodás keretein belül - a humuszban egyébként is elsze­gényedett talajainkhoz a szükséges szervesanyag-mennyiséget. Ismeretes, hogy ha­zánkban az állatállományunk által termelt istállótrágya mennyiség kevés. Az istállótrágyák sótartalma igen nagy, átlagosan az 1,8—1,9%-ot is elérik és kémhatásuk is lúgos (17. táblázat). Az ilyen szerves anyag nagy mennyiségű alkal­mazása főként az intenzívebb gazdálkodást folytató kistermelők részére vagy pél­dául üvegházakban fóliák alatti termelésnél nem ajánlatos. Sőt, igen sok helyen még azzal is számolni kell, hogy a szerves anyagok rothadásakor a fehérjékből H2S is keletkezik. Minthogy a talajban (és a bevitt anyagokban) Na2S04 is gyakran elő­fordul, a reakció következtében H2S + Na2S04 = S + S02 + 2NaOH, majd 2NaOH + C02 = Na2C03 + H20 keletkezik. A fentiek értelmében tehát a biogazdálkodáshoz még a legmegfelelőbbnek mu­tatkozik a trágyalével kezelt komposzt- és salétromtelepek készítése vagy például ­­főként homoktalajokon és kistermelőknél - felváltva zöldtrágyázás alkalmazása. Természetesen itt most helyszűke miatt csak a komposzttelepek elkészítését tár­gyaljuk meg. A komposzttelepet 2-2,5 méter szélességben és 30-35 cm mélységű alappal készítsük elő. Nagyon jó, ha a gödör aljára a gyorsabb bomlás miatt felap­rított, vastagabb növényi szárakat helyezünk. Komposztanyagnak a kertekben és az udvarokon lévő gyepek lekaszált füvét is felhasználhatjuk megszárított állapotban. (Zölden könnyen penészesedik és nehezen bomlik). Komposztálásra nagyon jó és gyorsan bomló tápanyag a gyümölcsfákról lehullott, és a szőlőtőkékről csonkázás­kor elvátolított lomb tömege, valamint a zöldségfélék levele, szára és héja. A sok káliumot és ásványi anyagot tartalmazó fahamut is felhasználhatjuk. Sőt, komposzt­­nak még a maghozás előtt kikapált gyomnövényeket is felhasználhatjuk. A fák fű-74

Next