Szűcs Endre: Vágóállat- és húsminőség (Budapest, 2002)
7. Az állatitermék-előállítás és állatvédelem, a könyezetterhelésre gyakorolt hatás
Egészségügyi kockázat. A húsban előfordulhatnak ártalmas anyagok:- a környezetből nehézfémek, klórozott szerves peszticidek, poliklórozott bifenilek, klórozott dioxinok, furánok és mikotoxinok;- hozamfokozók és állatgyógyászati szerek maradványai,- a feldolgozás folyamán bekerülő policiklikus aromás szénhidrogének (füstből), nitrózaminok és heterociklikus aromás aminok. A növényvédő szerek maradványainak növényi eredetű bioélelmiszerekben előforduló mennyiségéről közöltek adatokat, ami kétségtelenül bizonyítja azok kisebb mértékű szennyezettségét (8. táblázat). Az általános környezetszennyezettség körülményei között abszolút vegyszermentes élelmiszer ma már nem létezik. A nem bioélelmiszerek sem tartalmaznak azonban annyi szermaradványt, ami ártalmas az egészségre. Az élelmiszer-analitika, toxikológia és a hatósági ellenőrzés az ártalmas anyagokra megállapított határértékek alapján garantálja a forgalomban lévő élelmiszerek biztonságát. A hazai hatósági vizsgálatok szerint sem a takarmányok, sem a hús szennyezettsége nem ad okot aggodalomra. A sertéshúsban ritkán és kis mennyiségben fordultak elő gyógyszermaradványok. Tekintettel arra, hogy a természetes trágya sok egészségkárosító baktériumot (enterohemorrhagiás coli-t, clostridium-ot) tartalmazhat, a bioélelmiszerek gyártásakor a hagyományosan gyártottal szemben nagyobb 8. táblázat. Peszticidmaradék előfordulása és mennyisége bio- és hagyományosan előállított élelmiszerben (Forrás: AMC, 1996) Előfordulási Megengedett mennyiség Megnevezés gyakoriság fölötti előfordulási gyakoriság 0//о Bioélelmiszer 2,9 0 Nem bioélelmiszer 39,1 6,2 193