Szűcs Endre: Vágóállat- és húsminőség (Budapest, 2002)

7. Az állatitermék-előállítás és állatvédelem, a könyezetterhelésre gyakorolt hatás

Egészségügyi kockázat. A húsban előfordulhatnak ártalmas anyagok:- a környezetből nehézfémek, klórozott szerves peszticidek, poliklórozott bifenilek, klórozott dioxinok, furánok és mikotoxinok;- hozamfokozók és állatgyógyászati szerek maradványai,- a feldolgozás folyamán bekerülő policiklikus aromás szén­­hidrogének (füstből), nitrózaminok és heterociklikus aro­más aminok. A növényvédő szerek maradványainak növényi eredetű bioélelmiszerekben előforduló mennyiségéről közöltek adato­kat, ami kétségtelenül bizonyítja azok kisebb mértékű szennye­zettségét (8. táblázat). Az általános környezetszennyezettség kö­rülményei között abszolút vegyszermentes élelmiszer ma már nem létezik. A nem bioélelmiszerek sem tartalmaznak azonban annyi szermaradványt, ami ártalmas az egészségre. Az élelmi­szer-analitika, toxikológia és a hatósági ellenőrzés az ártalmas anyagokra megállapított határértékek alapján garantálja a forga­lomban lévő élelmiszerek biztonságát. A hazai hatósági vizsgála­tok szerint sem a takarmányok, sem a hús szennyezettsége nem ad okot aggodalomra. A sertéshúsban ritkán és kis mennyiség­ben fordultak elő gyógyszermaradványok. Tekintettel arra, hogy a természetes trágya sok egészségkárosító baktériumot (entero­­hemorrhagiás coli-t, clostridium-ot) tartalmazhat, a bioélelmisze­rek gyártásakor a hagyományosan gyártottal szemben nagyobb 8. táblázat. Peszticidmaradék előfordulása és mennyisége bio- és hagyományosan előállított élelmiszerben (Forrás: AMC, 1996) Előfordulási Megengedett mennyiség Megnevezés gyakoriság fölötti előfordulási gyakoriság 0//о Bioélelmiszer 2,9 0 Nem bioélelmiszer 39,1 6,2 193

Next