Szűcs Endre: Vágóállat- és húsminőség (Budapest, 2002)

7. Az állatitermék-előállítás és állatvédelem, a könyezetterhelésre gyakorolt hatás

nem biotakarmányt etetni. Az állatfajtát úgy kell kiválasztani, hogy az az adott körülmények közötti tartásra a legjobban megfeleljen. A szaporításban előnyben kell részesíteni a termé­szetes módszert, ezért apaállatokat kell tartani. Az esetleg meg­betegedett állatokat elsősorban gyógynövényekkel és homeo­­patikus szerekkel kell kezelni. Öröklődő betegségekkel, mint amilyen a sertés stressz-szindrómája vagy a szarvasmarha ne­héz ellése, terhelt fajtákat nem ajánlott tartani. Szintetikus gyógyszerek betegség esetén a szükséges mértékig használha­tók, de a kiürülési idő kétszeres. Csonkítás (például szarvta­­lanítás) csak állatvédelmi okból végezhető minimális fájdalom okozásával. A szállítás alkalmával a fel- és lerakodásnál az elekt­romos ösztöke mellőzendő. Az egyes állatfajokra előírták a fé­rőhely-szükségletet, a minimális kort a vágás időpontjában, az átállási feltételeket. A biogazdálkodásban, elsősorban a szarvasmarha tölt be fon­tos szerepet, mert az hasznosítja a rostban gazdag növényi része­ket - mind a melléktermékeket, mind a zöldtakarmányt - és a szükséges trágyát is megtermeli. A kötött tartásmódot kerülni kell. Ausztria és Svájc vezető helyen áll a biomarhatartás terén. Ausztriában a biogazdaságok száma 1991-ben 2000 volt, ez ma már 23 000 és további növekedés várható. Németországban több biogazdálkodási egyesület van, ahol különböző húsmarhafajtá­­kat eltérő, de a biogazdálkodási feltételeknek megfelelő kerete­ken belül tartanak. A márkázotthús-programok egyes elemei megegyeznek a bio­hús előállításéval. A márkázotthús-programok nagyon különbö­zőek: egyesek a szigorúbb állatvédelemmel, a hozamfokozók til­tásával és a származás igazolásával, mások csupán a jobb húsmi­nőséggel igyekeznek megnyerni az igényes fogyasztókat. A biohús előnyei: a biogazdálkodás lényegéből eredően a bio­hús elsősorban egészségügyi kockázati és etikai szempontok szerint különbözhet a nem bioélelmiszerektől. A táplálóérték­beli, érzékszervi és funkcionális tulajdonságokról kevés adat áll rendelkezésre. 192

Next