Szűcs Endre: Vágóállat- és húsminőség (Budapest, 2002)

7. Az állatitermék-előállítás és állatvédelem, a könyezetterhelésre gyakorolt hatás

Etikai követelmények. A környezet védelme és a humánus ál­lattartás etikai szempontból elégíti ki a fogyasztókat. Az állattar­tókon kívül a húsipar is felismerte az etikai jellegű követelmé­nyeket, ennek megfelelően keresi, és egyre inkább megvalósítja a kíméletes állatkezelést és -vágást. Az EU-ban ajánlások és kötelező érvényű rendeletek alkotásá­val léptek előre a haszonállatok védelme, az állati jogok, az álla­tok jó közérzetét (animal welfare) biztosító bánásmód terén. Eb­ben a folyamatban nagy szerepe volt a közvéleménynek. A fo­gyasztóknak ezt az igényét felismerve több termelő csupán a tar­tási viszonyok területén alkalmazza a biogazdálkodásnak ezeket az elemeit (természetes tartásmód, mozgás), ami részét képez­heti valamely márkázotthús-programnak. Az állatvédelem köve­telményeit rögzítő törvényt Magyarországon is megalkották {1998. évi XXVIII. törvény: Az állatok védelméről és kíméleté­ről). A húsipari kutatások a biogazdálkodásnak megfelelő szabad tartás által az állatok viselkedésére és a húsminőségre kifejtett hatására is kiterjednek. Az eredmények a következőkben foglal­hatók össze:- a szabadon tartott sertések a vágóhídi állatszállásokon ha­mar lepihentek, nem verekedtek, nem mutattak pánikreak­ciót és könnyebben terelhetőek voltak;- a szabadon tartott dán lapály sertések között kevesebb DFD hús fordult elő;- megkönnyítette a sertések felhajtását, ha életük folyamán megszokták az ember jelenlétét. A sertések viselkedésében tapasztalt kedvező változás keve­sebb stresszt jelent, amivel jobb funkcionális tulajdonságok ér­hetők el. Érzékszervi és funkcionális tulajdonságok. Élvezeti érték te­kintetében a biotermék nem feltétlenül marad el a nem bioter­mék mögött. Az érzékszervi és funkcionális tulajdonságok anyagcserebeli és szerkezeti tulajdonságokra vezethetők vissza. A biogazdálkodásnak megfelelő körülményeket szimuláló ál­latkísérlet, nevezetesen a sertések rendszeres mozgatása a combizom anyagcseréjében oxidativ irányú eltolódást eredmé­195

Next