Veszelszki Ágnes: Borkommunikáció. Aszútól a zenitig (Budapest, 2018)
Esettanulmányok
„Útközben betér Péterhez vagy Pálhoz, hogy még egyetlen fröccsöt megigyon.” és egy József Attila-szöveget hoz: „A munkásnak nem több a bére, / mint amit maga kicsikart, / levesre lelik és kenyérre / s fröccsre, hogy csináljon ricsajt.” A szótárban szerepel a fröccs átvitt értelmű, tréfás stílusminősítésű használata is: a lelki fröccs ’erkölcsi intés, lecke, prédikáció’ jelentésben. Az előbb említett, az 1960-as évek elején kiadott értelmező szótár viszonylag rigorózus a fröccs mennyiségével (kéthárom deciliter), összetevőivel (bor és szódavíz) és keverési arányaival kapcsolatban (fele-fele vagy harmada-kétharmada). Vinkó József szerint azonban a magyar fröccskultusz lényegét a bor és víz keverési aránya adja, és maga is felsorol harmincnál is több elnevezést. A továbbiakban a saját gyűjteményünk elnevezései alapján vetem össze a fröccs különböző változatait. Ha a bor és szóda keverékeit vizsgáljuk, akkor a legkisebb mennyiséget a harmat (vagy permet, suhintás) adja: a precizitásra törekvő definíció szerint ez 1 dl bor és 0,01 dl szóda keveréke, a procedurális magyarázat szerint „egy mindegy mekkora poharat megtöltünk borral, és fölötte ellövünk a szódásüveggel. Az üde permet belehullik a borba, felüdítvén azt”. A legnagyobb, háromliternyi a kőműves fröccs, 25 dl bor (két és fél liter!) és 5 dl szóda keveréke. A kettő között bor és szóda szinte minden mennyiségben és bármely arányban vegyíthető egymással. A korpusz alapján azonban úgy tűnik, hogy a fröccs készülhet a boron kívül más alkoholos italokból is: például az orosz fröccs vodka és szóda keveréke, a francia fröccs összetevői a házi pálinka és a szóda, a matrózfröccs (vagy tengeralattjáró) pedig egy korsó sörből és fél deciliter rumból áll össze. Nemcsak a bor maradhat el a fröccsből, hanem a másik alapösszetevő, a szóda is. A szódavíz a gyűjteményünk tanúsága szerint helyettesíthető többek között kólával (a sok változatból néhány: kis-VBK, kisboxos, cibere, leó, vadász), Sprite-tal (Spröccs, szamuráj), kiviszörppel (Shrek-fröccs), málnaszörppel (macifröccs), pezsgővel (Kass-fröccs, Tisza-fröccs) vagy akár uborkalével (Ujházy-fröccs).