Czettler Jenő: Agrárpolitika. 2. kötet, agrárgazdaságtan (Budapest, 1947)

I. Fejezet. Termelési politika

24 ben szintén egy holdra számítva az egész mezőgazdasági terület 328, a szántóföldi művelés 158, gabonatermesztés 130, takarmány 133, kapás 233, kerti művelés 260, szőlő 1167 kézi munkaórát igényelt. A grafikonokkal is ellátott tanulmány érdekessége, hogy a kisgazda a neki legjobban megfelelő üzemágakban az igát mily kevéssé tudja kihasználni. A tanulmány különben az állattenyésztésben felhasznált kézimunkaerő tekintetében is tájékozást nyújt. Egy drb szarvasmarha gondozása egész éven át 470, egy ló 528, egy számosállat 492, sertésszámosállat 417, egy baromfi 5 és egy méhcsalád 6 kézimunkaórát igényel. Ugyanezek az adatok szerepelnek a Juhos-féle számításokban is. Az előbb tárgyalt három termelési tényező összefoglalója a mezőgazdasági üzem, amely szintén az emberi munkának és pedig a sokak által szerepkörében félreismert és sokszor lebecsült szellemi munkának az eredménye. A forgalmi gazdaságnál ez szembetűnőbb, mint a családi üzem vezetőjének üzemterv­készítő, munkát beosztó, anyagbeszerző és értékesítő tevékenységénél, de ezt sem szabad leértékelni. A mezőgazdasági üzem valósággal élő szervezet. Annak különféle ágai: a növénytermesztés, állattenyésztés és a technikai mellék­iparok együtt fejlődnek, mert épp úgy, mint testünk egyes részei magukban önállótlanok, a többivel szervesen függenek össze. A mezőgazdasági üzem tör­ténelmileg fejlődött. A természeti erők fokozatos felismerése, a föld termő­­képességének a technikai vívmányok alkalmazása folytán hatályosabb gyara­pítása teszi lehetővé, hogy a szaporodó emberiség elegendő élelmet és munka­­alkalmat találjon. Az emberiség növekvése kényszeríti a mezőgazdát a növény­­termesztés és állattenyésztés kombinációjára, a különböző kultúrféleségek helyes arányának megállapítására és a különböző művelési rendszerek alkalmazására. A természeti adottság az üzemszervezésnél is irányadó. Ha pl. a birtok túlnyomó része rét, akkor ehhez kell az egész munkarendszert választani. Nagyobb területre, egész kontinensrészekre kiható természeti adottsá­gokat, főleg a talaj és a klíma befolyását, a gazdasági földrajz tisztázza. Az üzem is ebben a keretben igyekszik a művelési rendszereket kiválasztani s a ter­melési eszközök és a munka hatásfokát a legmagasabbra emelni. Ezt nemcsak a nyers, de a tiszta hozadék is megköveteli, így például minél hidegebb a mező­­gazdasági üzem helye, annál nagyobbak a termelés költségei. Az állattenyész­tésnél több téli takarmányról kell gondoskodni, a földet művelőnek több élelemre, ruhára, tüzelőre és szilárdabban épített lakásra van szüksége. A csapadékdús ország üzemterve aggályos a szárazklímájú országokban és fordítva. A gazdaság­­földrajzi mérlegelés természetesen kell, hogy az összes adottságokat és lehető­ségeket megvilágítsa, mert enélkül sokszor tévesen használják tanulságait vala­mely ország mezőgazdasági viszonyainak bírálatánál, sőt ami veszélyesebb, terv­­gazdaságokban, így pl. sokszor hivatkoznak Egyiptom és Kína kisüzemi víz­­gazdálkodásának eredményeire anélkül, hogy az iszap, vagy a fekáltrágya hatását vizsgálnák, ezenkívül Kína túlnépesedését és ezzel kapcsolatban a fölös munkaerőt is számba vennék. Míg ezt nálunk kivételképen az okszerű gazdák alkalmazzák, Kínában már a legelmaradottabb gazda is nem a földet, hanem az egyes növényt trágyázza és így a többezer éves kínai kisüzem primitív ásás és kapás művelése dacára, 40%-kal magasabb terméseredményt ér el, mint az amerikai nagyüzem gépi művelése, teljes erőben lévő szűztalajon. Ugyanígy használják bizonyíték gyanánt a dán kisgazda világszerte híres állattenyész­tését is, feledve, hogy ennek alapja a fogyasztópiacok közelsége mellett a tengeri klíma által biztosított takarmánytermesztés és a külföldi erőtakarmány. A gazda­

Next