Czike Imre: Bor kezelése a pinczében (Budapest, 1904)

A borospincze

A borospincze. A pinczében nemcsak érik a bor, de ott is kell maradnia addig, a míg el nem adják. A bortermelőre nézve tehát nagyon is fontos hely a borospincze. A pincze építésénél tehát a legelső kérdés az, milyen legyen a pincze, hogy jó legyen. Minden pinczében szükséges, hogy állandó legyen a me­legsége, azaz a hőfoka. Se nagyon hideg, se na­gyon meleg ne legyen. Igaz, hogy a melegnek egy-két foknyi ingadozása az esztendő különböző szakaiban még nem igen okoz bajt, de 2—3 vagy több fok hőemelkedés vagy sülyedés már megzavarosítja a bort. Ezt minden tapasztalt gazda­ember tudja. Legmegfelelőbbek a száraz homokkőbe, vagy mészkőbe vágott pinczék, mert a nedves kövek nemcsak hogy csökkentik a hőmérsékletet, vagyis hirtelen meghüsíthetik a pinczét, hanem a káros penészképződést is előmozdítják. Fontos azonban a pincze fekvése is. Okos gazda sohasem fordítja éjszak vagy délfelé a pinczéjét, mert ezek az égtájak széljártak s a levegő moz­gását a hordón át a bor is megérzi és könnyen

Next