Sigmond Elek: A mezőgazdasági növények termelési jellemzői - Szent István Könyvek 85. (Budapest, 1930)

IV. rész: A levegő mint termelési tényező

184 DR. ’SIGMOND ELEK a talajban. Minthogy pedig a víz a talajtól a levegőt többé-kevésbbé kiszorítja, minél több nedvességet tud tehát a talaj visszatartani, annál kevesebb levegő fér el benne vízzel telített állapotában. Ennek akkor van jelen­tősége, ha nem tudjuk, mi az oka, hogy a talaj túlságosan vizenyős. Az ok lehet ugyanis az, hogy a talaj víztartó­képessége oly nagy, hogy ha a talaj átázik, igen kevés levegő marad benne. Ezt a minimális levegőtérfogatot a talaj minimális levegőkapacitásának nevezzük. Kopeczky megállapította, hogy a gazdasági növényeknek lega­lább 8—-io% levegőkapacitásra van szükségük. A réti növényzet kevesebbel is beéri. Ahol tehát a talaj levegő­kapacitása igen csekély, ott a vizenyősséget alagcsöve­­zéssel még nem űzhetjük el, hanem a talaj levegőkapaci­tását a talaj szerkezetének megváltoztatásával (talaj­­mívelés, meszezés stb.) növelnünk kell. Ha ellenkezőleg a levegőkapacitás elég nagy, akkor a vizenyősség az altalajvíz szintjének túlmagas voltából ered és ilyen esetekben az alagcsövezés indokolt és az egyedüli mód a talaj megjavítására. Mindezekkel a sajátságokkal a talaj vízgazdálkodását és víztartalmát befolyásolhatjuk, ha ismerjük adott eset­ben a talaj megfelelő értékeit és a megfelelő javítási mó­dokat céltudatosan alkalmazzuk. Ha azonban vakon, találomra kísérletezünk, sokszor drága leckepénzen tanul­juk meg a talajvizsgálat hasznos voltát megbecsülni. 2. A talajlélekzelés jelentősége a növényeknek szén­dioxiddal való táplálása szempontjából. Már régebben megállapítást nyert, hogy ha a levegő­ben mesterségesen szaporítjuk a széndioxid koncentrációt, akkor ezzel növekszik a széndioxid asszimilatió és Bor­nemann kísérleteiből az is kitűnt, hogy ilyen ú. n. szén­dioxidtrágyázással a mezőgazdasági növények termése is

Next