Dominé, André: Bor (Budapest, 2008)
Franciaország
E tekintetben máig nincs változás. A provence-i össztermés négyötödét ma is rozénak dolgozzák fel. Mi lehet jobb egy vincellérnek annál, ha szüret után alig fél évvel elkel az egész termés és a következő szüretig az utolsó cseppig meg is isszák? Az így termelt bor hamar meghozza a hasznot, és a pincemunkával sem kell sokat bíbelődni. A gazdaságok és a szövetkezetek többsége ki is aknázza ezt a lehetőséget. A minőség azonban gyakran hagy kívánnivalót maga után. Nem csoda, ha a rozét széltében-hosszában könnyű, de nem túlságosan komolyan veendő bornak tartják. Közben egyre több példa van rá, hogy kitűnő rozék is készülnek, akár úgy, hogy a szőlőt azonnal kipréselik, és ekkor nemes, halványszínű bor az eredmény, akár úgy, hogy annyi szín- és cserzőanyagot vonnak ki a mustból, hogy valamivel erősebb, málnaszínű borokat kapjanak. A szezonális rozé ugyanakkor elfed egy másik tényt. Provence semmivel sem marad el a fejlődésben a többi délfrancia vidék mögött, mert itt is egyre több birtokon készül vörösbor, méghozzá nagyon is magas színvonalon. A fehérbor ritkább, a színvonala is átlagos. Négy kicsi, de annál híresebb termőkörzet érdemel figyelmet a régióban: Bandol, Cassis, Bellet és Palette. Mindegyikben évről évre meggyőzőbb módon jutnak kifejezésre a termőhely és a bor kvalitásai. Betelepültek és PÁLYAMÓDOSÍTÓK Két tényező hatott komolyan a provence-i borgazdaságra. Az egyik, az algériai franciák, a „feketelábúak” ideözönlése 1962 után. Ők már csak az éghajlat miatt is igyekeztek Provenceban és a Midiben letelepedni, és hihetetlen energiákat mozgósítottak annak érdekében, hogy új egzisztenciát teremtsenek maguknak. Gyakran a korra alapozták megélhetésüket. Sokan közülük már rendelkeztek arra vonatkozó tapasztalattal, hogy miként lehet bort készíteni nagy hőségben, éppen ezért nyitottan fogadtak olyasféle újításokat, mint például a hőmérséklet ellenőrzése. 1980-tól kezdve a provence-i borgazdaságok kezdték vonzani a pályát változtatókat. Eltekintve attól, hogy a táj milyen igéző hatást gyakorolt rájuk, valamennyiük közös vonása volt, hogy szerelmesei voltak a bornak, igaz, ez addig főleg a bordeaux-i és burgundi nagyborok iránti lelkesedésben mutatkozott meg. Már meglévő szakértelmükre, s nemegyszer komoly anyagi erőforrásokra támaszkodva számos birtokot hoztak rendbe és igazítottak a modern kívánalmakhoz, s megkezdték a minőség forradalmi javítását. A Franciaország többi részéből, de Németországból, Angliából, Skóciából, Hollandiából, Svédországból, Dániából, Svájcból és az Amerikai Egyesült Államokból érkező újoncok közül mind többen a biogazdálkodás hívei, és ez a változás meg is látszik a borok minőségén. Raymond de Villeneuve nagy lelkesedéssel indította be a Cháteau de Roquefort borgazdaságot Henri de Saint- Victor gróf és a fia, Erica Bandol lankadatlan védelmezői 302 Provence