Jouanin, Francie: Provence gasztronómiai kalauz (Budapest, 2007)

Az Alpilles és a Camargue vidéke

A Mas de la Dame terasza pihenésre csábít, amint a sző­lőhegyen véget ér a munka. A Domaine Terres Blanches borgazdaság szin­tén biogazdálkodást művel. Itt a bortermelők nem vetnek be sem műtrágyát, sem gyomir­tót vagy kártevők elleni vegyi anyagokat. Az egyetlen anyag, amit használnak, az úgy­nevezett „bordeaux-i keverék": por alakú, kénből, tengeri algából és növényi kivonatból álló szer, amely a peronoszpóra és más beteg­ségek ellen védi a szőlőtőkét. Ősszel a sorok között a földet zöldségkomposzttal és szalmával takarják, amelybe később a lemetszett szőlő­vesszők is belekeveredhetnek. Ez olyan zöld­­komposztot eredményez, amely, akárcsak az állati trágyából, szénából és avarból álló kom­­posztanyag, a talajba juttatja a szükséges táp­anyagokat a következő nyárig. A természetes komposzt a földigilisztának, a katicabogaraknak és a madaraknak is otthont ad, amivel a kár­tevők száma is csökkenthető a szőlőskertben. Lenyűgöző, mennyire vigyáz magára a termé­szet! A szüret kezdete Chateau d'Estoublon­­ban: a lédús szőlő jó termést ígér. A szőlősgazdának többször is ellenőriz­nie kell a fokolóval, továbbá tapaszta­latból is tudni fogja, hogy jó, nagyon jó, vagy kiváló e a termés. A nagy sze­mű, érett szőlőt leszedik, és... idén is kitűnő a termés! 61

Next