Jouanin, Francie: Provence gasztronómiai kalauz (Budapest, 2007)
Az Alpilles és a Camargue vidéke
A Mas de la Dame terasza pihenésre csábít, amint a szőlőhegyen véget ér a munka. A Domaine Terres Blanches borgazdaság szintén biogazdálkodást művel. Itt a bortermelők nem vetnek be sem műtrágyát, sem gyomirtót vagy kártevők elleni vegyi anyagokat. Az egyetlen anyag, amit használnak, az úgynevezett „bordeaux-i keverék": por alakú, kénből, tengeri algából és növényi kivonatból álló szer, amely a peronoszpóra és más betegségek ellen védi a szőlőtőkét. Ősszel a sorok között a földet zöldségkomposzttal és szalmával takarják, amelybe később a lemetszett szőlővesszők is belekeveredhetnek. Ez olyan zöldkomposztot eredményez, amely, akárcsak az állati trágyából, szénából és avarból álló komposztanyag, a talajba juttatja a szükséges tápanyagokat a következő nyárig. A természetes komposzt a földigilisztának, a katicabogaraknak és a madaraknak is otthont ad, amivel a kártevők száma is csökkenthető a szőlőskertben. Lenyűgöző, mennyire vigyáz magára a természet! A szüret kezdete Chateau d'Estoublonban: a lédús szőlő jó termést ígér. A szőlősgazdának többször is ellenőriznie kell a fokolóval, továbbá tapasztalatból is tudni fogja, hogy jó, nagyon jó, vagy kiváló e a termés. A nagy szemű, érett szőlőt leszedik, és... idén is kitűnő a termés! 61