Makkai Gergely: Környezetünk védelmében a Marosvásárhelyi Rádióval (Marosvásárhely, 2010)

Az ökológiai növénytermesztés

Az ökológiai növénytermesztés Ötvennyolcadik beszélgetés, elhangzott 2009. május 8-án. Riporter: (...) Ma az ökológiai növénytermesztésről beszélgetünk. Rendszeres zöldtrágyázással igen jól javítható a talaj termékenysége. Jótékony hatásai között említhetjük, hogy serkenti a talajéletet, fenn­tartja és javítja a talaj szerkezetét, fékezi az eróziót, csökkenti a gyo­­mosodás veszélyét, és előnyösen befolyásolja a talaj mikroklímáját. Az ökológiai növénytermesztésben több szempontból is kiemelt jelentősé­gű a gondosan összeállított vetésforgó, más szóval a termesztett nö­vények térben és időben meghatározott szabályosan ismétlődő rendje. A legbiztonságosabb élelmiszereket és élelmiszer-alapanya­gokat kétségkívül az ökológiai növénytermesztés adja. A me­zőgazdasági termelésnek ez a sajátos változata igen dinamiku­san fejlődik világszerte, egyre nagyobb területeket tanúsítanak ökológiai termesztőterületként, és a termények iránti kereslet folyamatosan meghaladja a kínálatot. Ezért gondoltam arra, hogy a mai beszélgetésünkben, a mi gazdáinknak is figyelem­felkeltőként az ökológiai növénytermesztés néhány szakmai sa­játosságáról beszéljek. A szántóföldi nagykultúrák esetében is az eredményes bio­gazdálkodás alapja a megfelelő szerkezetű és tápanyagtartalmú talaj. Ahhoz, hogy ezt a feltételt biztosítani tudjuk, minden ter­mesztési ciklus után elméletileg legalább annyi szerves anyagot, makro- és mikroelemet kell a talajba visszajuttatnunk, amennyit a növénytermesztéssel abból kivettünk. Erre a célra több lehetőségünk is van, amelyekre az eddigi beszélgetéseink során részletesebben is kitértünk, ezért itt most csak röviden foglalnám össze őket. 216

Next