Makkai Gergely: Környezetünk védelmében a Marosvásárhelyi Rádióval (Marosvásárhely, 2010)

Miért állnak át a termelők az ökológiai gazdálkodásra? (Második rész)

felmérést készített a Biokontroll Hungária segítségével. Két do­logra voltak kíváncsiak: egyrészt, melyek azok a tényezők, ame­lyek a gazdákat az ökológiai gazdálkodás elkezdésére biztatják, másrészt, melyek a legfontosabb információs lehetőségek, ahon­nan a gazdák megfelelő ismereteket szerezhetnek az ökológiai gazdálkodásról. Riporter: Mi derült ki a felmérésből? A felmérésből érdekes dolgok derültek ki. A megadott vála­szokat három fő csoportba lehetett összevonni. Az első csoport­ba azok a gazdák tartoztak, akik belső késztetésből, valós meg­győződésből álltak át az ökológiai gazdálkodásra. Ezeknek okai között szerepel az egészséges élelmiszer előállítása, a környezet védelme, a jó egészségi állapot megtartása, nem egy esetben a vallásos meggyőződés, illetve ezek bármilyen kombinációja. A második csoportba azok a gazdák kerültek, akik inkább gaz­dasági meggondolásból álltak át. Ok a jobb értékesítési lehető­séget, a meglévő támogatások igénybevételét, az ellehetetlenedett gazdálkodási feltételekből való kitörési lehetőséget, magasabb értékesítési árat, illetve ezek kombinációját tartották szem előtt. A harmadik csoport vegyesen az előbb említett két csoport által felhozott érdekek kombinációjára szavazott. Az eredmények arra is felhívták a figyelmet, hogy az öko­lógiai gazdálkodásról jelenleg rendelkezésre álló ismeretek nem elégségesek, gátolhatják annak további fejlődését, kibontakozá­sát. Ezért az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szé­les körű, részletes információ biztosítására, kiemelve a biogaz­dálkodásban rejlő lehetőségek mellett a gondokat és a nehézsé­geket is. Az információk tartalmában tekintettel kell lenni arra is, hogy az ökológiai gazdálkodásra történő átállás nagyon kü­lönböző indíttatásokból lehetséges, így mindegyik motivációs csoportot másképp kell megszólítani, mindenkinek a lehető leg­korrektebb információkat biztosítva. Riporter: Miért van az, hogy ilyen lassú az átállás? 45

Next