Makkai Gergely: Ökológiai gazdálkodás (Marosvásárhely, 2008)

1. Az ökológiai gazdálkodás fogalma

mányok, az élelmiszertudományok, regionális politika, vidék-, terület-, település-, kö­zösségfejlesztés, szociálpolitika, egészségügy, oktatásügy, turizmus stb., ugyanakkor maga is integráló szakterületté fejlődött, azaz a felsorolt szakágakkal kölcsönös, ön­magát is „építő” kapcsolatrendszert alakított ki. A tüneményes fejlődés ellenére, vagy talán éppen ennek tulajdoníthatóan, nem állítható teljes bizonysággal, hogy mára kialakult egy jól körülírható, egységes szemléletnek örvendő „ökológiai gazdálkodás” fogalom. Erre enged következtetni magának a fogalomnak a sokszínű megnevezése is. Csak a magyar nyelvű szóhasz­nálatban az „öko”-, „bio”- előszavak és az „ökológiai”, a „biológiai”, az „organikus”, az „életigenlő” jelzők a mezőgazdaságra vonatkoztatva ugyanazt a gazdálkodási formát takarják más megközelítésből [74]. Hasonló a helyzet, ha az Európai Unió nyelvterületeit elemezzük. Az Unió tagállamaiban a más-más elnevezésű ökogazdál­kodási formák és módszerek (biologisch-dynamische Wirtschaftsweise - Ausztria, Németország; Howard-Balfour - Anglia; Lemaire-Boucher - Franciaország, Belgi­um) alapvetően nem különböznek egymástól, csupán az elvi hátterük eltérő némi­leg [105], Az utóbbi években a bővülő szakirodalom és az egységesülő jogi szabályozás ha­tására beindult a fogalom letisztulási folyamata, aminek eredményeként ökológiai gazdálkodáson vagy röviden ökogazdálkodáson többnyire azt a gazdálkodási formát értjük, amelyet eddig biogazdálkodás, vegyszermentes termelés vagy más hasonló el­nevezésekkel illettek. Itt őszintén azt is el kell mondani, hogy a gazdálkodók egy része tudatosan ke­rüli a „bio” minősítés használatát, mert a kifejezést az elmúlt időkben sokan lejárat­ták a férges gyümölcs, a csigás zöldség árulásával, sőt az elhíresült magyarországi biogiliszta botrány is erősen rontotta a hitelét, és emiatt a köztudatban enyhe pejo­ratív (csúfondáros, becsmérlő) értelmezést kapott [ 190]. A bioalmaként kínált kuka­­cos gyümölcs a legtöbb fogyasztónak egyáltalán nem jelent kezességet arra, hogy az biotermék, mert tudják, hogy azt a nem szakszerű vegyszerhasználat is előidézheti. 1.3. AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS MEGHATÁROZÁSA Az elnevezéshez hasonlóan sokszínűek a szakirodalomban fellelhető kísérletek is az ökológiai gazdálkodás meghatározására. Természet alapú megközelítésben fogal­maz Radics László, aki a következőkben foglalta össze az ökogazdálkodás lényegét: „Ökológiai gazdálkodáson a szintetikus műtrágyák és a szintetikus növényvédő sze­rek nélküli, a természetes biológiai cikluson, szerves trágyázáson, biológiai növény­­védelmen alapuló gazdálkodási formát értjük.” [132] Az ökológiai gazdálkodás napjainkra kialakult multidiszciplináris jellegét Má­­rai Géza és szerzőtársai emelik ki. Szerintük: „A bio- (öko-, organikus) gazdálkodás

Next