Hillman, James - Boer, Charles (szerk.): Freud saját szakácskönyve (Budapest, 2010)

IV. Mesterszakácsok fogásai

FREUD SAJÁT SZAKÁCSKÖNYVE hagyott ránk egy fogást a Habsburg-dinasztia, ami al­­kalomadtán föl-fölbukkan még a legjobb bécsi csalá­­dókban is, s a creme dementia nevet viseli. Ez az alko­­tás kétségtelenül egyfajta velázquezi törp: az kell hoz­­zá, hogy föloldjunk egy csomag zselatint egy csésze forrásban levő vízben; időközben három, vert tojás­­sárgájából készült, egy evőkanál cukorral és egy törpe csipet sóval elkevert tejsodót egy csésze forró tejjel besűrítünk egy Double-Bleuler tetején. Hozzáadjuk a zselatinvizet a három, keményen elvert tojásfebérjé­­vei és egy teáskanálnyi sherryvel együtt. A kevercset tálalóedényekbe merevítjük, és végül mindegyiket egy teáskanálnyi creme de mentbe-tel130 koronázzuk. Annak a kérdésnek a tárgyalását azután, hogy va­­jón a tejségek mentesülhetnek-e a gonosztól, nem le­­hét kimeríteni. Mindamellett nem tenném ki további reduktív analízisnek a tejségeket. Ha a ״Traum”, amint azt németül mondjuk, ״ist nur Schaum”131 ак­­kor a tejszín is csak a felszín. Más szóval, nem érthetek egyet a költővel, Yeats­­szel abban, hogy ״a felelősség a tejségeknél kezdő­­dik”.132 A tejségek lehetnek immorálisak, sőt bűnösek, a manifeszt tejség pusztán a rejtett tartalmak álruhá­­ja, de semminek, ami tejéletünkben etikailag vissza­­taszító, nem kell bennünket igazán zavarnia. Senki­­nek sem szabadna a legcsekélyebb bűnérzést sem érez­­nie a tejségek miatt. Mint ahogy az annyi más egyébbel is így van a lelkűnkben, a tejségek köstli­­ehe к,133 ízletesek, olyan élvezetet adnak, amelybe mindannyian belekóstolunk. Olyan anyagból va­­gyünk, mint tejségeink, és apró testecskéinket desz­­szertek gömbölyítik. 130 Creme de mentbe: mentalikőr. 131Traum ist nur Schaum: az álom csak hab. Vö. József Attila: Ars poetica. 132״In dreams begin responsibilities.” W. В. Yeats: Responsibilities, 1914. 133 köstlich: pompás.- 104-

Next